dilluns, 24 d’abril del 2023

Club de lectura Llegim?: Sis nits d'agost

Demà dimarts 25 d'abril, a les 19:00h, tindrem ocasió de comentar la novel·la Sis nits d'agost, que us hem proposat al nostre club de lectura "Llegim?".

Comptarem amb la conducció de l'autor de la novel·la, en Jordi Lara.

Sis nits d'agost (Edicions de 1984, 2019) 

El sis d'agost de 2007 un home va sortir de Barcelona i va pujar a la muntanya per morir-hi sol. Aquell mateix dia complia setanta-cinc anys; es deia Lluís Maria Xirinacs i tenia una llarga trajectòria pública com a lluitador per les llibertats i filòsof pacifista. ¿Per què ho va fer? ¿Era un suïcidi o era una altra cosa? 


Aquesta novel·la és la història d'aquella mort volguda, singular, misteriosa. La revelació de com va ser preparada escrupolosament i com va afectar tantes persones, i l'aventura d'un escriptor per esbrinar el sentit d'una acció com aquella. Una novel·la apassionant que ens convida a una reflexió moral i universal sobre allò que ens interroga a tots: la mort, la llibertat individual o el compromís col·lectiu.

Jordi Lara i Surinyach (Vic, 1968) és llicenciat en literatura catalana i també ha cursat estudis de piano i composició. Ha treballat com a periodista cultural a TV3, on ha dirigit els espais Sardana, Nydia, La sonora i Il·luminats.



Va debutar com a novel·lista el 2005 amb Papallones i roelles. El 2008, va publicar Una màquina d'espavilar ocells de nit. L'any 2016 va ser el del llibre de relats llargs Mística conilla, que va rebre el premi de la Crítica Serra d'Or de Narrativa.

La seva obra presenta sovint personatges i universos marginals, extemporanis, que malden per ubicar-se en la societat d'avui. La fugida, la mort, la bellesa patètica de les contradiccions humanes o l'art com a consol són temes que apareixen en els seus llibres.

El 2011 va escriure i dirigir el llargmetratge de ficció Ventre blanc (Bubulina Films), al qual van seguir els migmetratges Una màquina d'espavilar ocells de nit - cinematografia submergida en la novel·la (2013), Pel mantell de la verge prenyada (2013) i altres peces de creació que exploren la relació entre la cinematografia i la literatura.

"La literatura és un combat de la llengua amb el món; la llengua maldant per dir el món; el món no deixant-se dir. Amb les despulles rendides d'aquest combat en fem els llibres".

Jordi Lara