divendres, 24 de març del 2023

Club de lectura Llegim?: Claraboia

Dilluns vinent, 27 de març, a les 19:00h, tindrem ocasió de comentar l'obra de Saramago Claraboia, que us hem proposat al nostre club de lectura "Llegim?". 

El 1953, un jove Saramago donava per acabada la novel·la Claraboia i l'enviava a una editorial portuguesa sense fer-ne cap còpia. El manuscrit es va perdre i quaranta anys després, quan va rebre la insòlita notícia que "en una mudança s'havia trobat un manuscrit i que estarien molt interessats a publicar-lo", l'escriptor va respondre que ja no era el moment. En vida mai no va voler que es publiqués, tot i que va deixar escrit que, un cop mort, els qui el sobreviurien podien fer el que creguessin convenient. Ara podem conèixer el primer Saramago, que ja era un gran escriptor. Els lectors gaudiran del pensament brillant i sempre oportú de Saramago, de la fermesa del seu pols narratiu, de la seva capacitat per crear personatges i per gaudir de la bellesa de la literatura i de la vida. En definitiva, una novel·la que tanca el cercle perfecte de la literatura de José Saramago.

  
Claraboia (Ed. 62, 2012)        Claraboya (Alfaguara, 2012)

José de Sousa Saramago (Azinhaga, Portugal, 1922 - Lanzarote, 2010) és, fins ara, l'únic escriptor en llengua portuguesa guardonat amb el Premi Nobel de Literatura (1998).

De família amb molt pocs recursos econòmics, Saramago no va poder finalitzar els estudis a l'Escola Industrial de Lisboa perquè no va poder pagar la matrícula. Va tenir diferents feines de manera simultània amb les seves col·laboracions com a periodista al Diário de Notícias, un periòdic d'abast nacional, però del qual, per raons polítiques, ben aviat el van acomiadar. Crític literari de la revista Seara Nova, va formar part de la primera direcció de l'Associació Portuguesa d'Escriptors.

Membre del Partit Comunista Portuguès des del 1969, va patir persecució i censura durant els anys de la dictadura d'Oliveira Salazar. Posteriorment, va sumar-se a la Revolució dels Clavells, que va portar la democràcia a Portugal l'any 1974. Des del 1976, es dedicà exclusivament al seu treball literari. El 1998, es va casar amb la periodista i traductora espanyola Pilar del Río, qui va traduir les seves obres al castellà. Saramago acabà compartint la seva residència entre Lisboa i l'illa de Lanzarote, on morí als 87 anys. 


Per acabar amb aquesta trobada el cicle de tres clubs de lectura dedicats a la literatura en llengua portuguesa, us proposarem també obres d'autors portuguesos contemporanis.