dimecres, 8 de març del 2023

Bibliotecàries a cavall de Concha Pasamar

Entre 1935 i 1943, una part de les muntanyes dels Apalatxes, als Estats Units, es va omplir de llibres. El mèrit va ser d’un grup de dones que el govern del president Roosevelt va contractar per fer de bibliotecàries a cavall. Sobre les seves muntures, i suportant la neu, la pluja o un sol abrusador, van recórrer incansablement camins mal traçats fins als llogarets i les cabanes més inaccessibles. Quan marxaven d’un lloc, els muntanyesos els acomiadaven amb la mateixa frase: «Si us plau, no se n’oblidi! Porti’m un llibre!». I és que els llibres, en aquells indrets remots on la vida era molt dura, es van convertir en preciosos objectes que els van donar la possibilitat de compartir una cosa nova, diferent, bonica. Els llibres van ser també portes, finestres, viatges a nous territoris, aliment per continuar enfrontant les dificultats del dia a dia.

Les bibliotecàries a cavall van portar els llibres als indrets més recòndits de la serralada dels Apalatxes i van despertar l’amor per la lectura entre la seva població


Concha Pasamar
Docent en grau de Filologia Hispànica i en diversos postgraus. Les línies d'investigació actuals són Sociolingüística i Pragmàtica històriques, variació de l'espanyol, i anàlisi del discurs. A més, és autora de Literatura infantil i juvenil i il·lustradora. Últimes obres publicades Volver (2022), Cuento de Luz encarrec de la Compañía Nacional de Danza. Finalista de la  Mostra del Llibre Infantil i Juvenil de la Comunitat de Madrid.

Editorial: A fin de cuentos
Traductor: Daniel Cortés
I·lustrador: Concha Pasamar
Col·lecció: Babel