dijous, 24 de novembre del 2022

Club de lectura Llegim?: Les Closes

Dilluns vinent, 28 de novembre, a les 19:00h, tindrem ocasió de comentar la novel·la de la Maria Àngels Anglada Les Closes, que us hem proposat al nostre club de lectura "Llegim?"

Comptarem amb la conducció de l'Anna Perera Roura, de la Càtedra de Patrimoni M. Àngels Anglada de la Universitat de Girona.

Les Closes

Les Closes és una finca de l'Empordà on el propietari, Tomàs Moragues, un terratinent d'idees republicanes, ha estat assassinat. La seva dona, acusada del crim, és processada i empresonada. Cent anys després, la seva besnéta reconstrueix la història d'aquesta "ombra darrere un nom" que és Dolors Canals i tracta d'obtenir-ne una imatge precisa amb l'ajut de diversos recursos (cartes, documents, entrevistes...). Una recerca que no només li permet desentrellar un mite familiar, sinó també reviure tot un ambient social de finals del segle XIX. 


Guardonada amb el premi Josep Pla de l'any 1978, Les Closes va significar l'inici de la fèrtil trajectòria de Maria Àngels Anglada com a narradora. 

Maria Àngels Anglada (1930-1999)

Nascuda a Vic, es va llicenciar en Filologia Clàssica i es va dedicar a l'ensenyament, al mateix temps que conreava la poesia i la crítica literària. Com a narradora va debutar amb Les Closes i seguidament va publicar l'aplec de relats No em dic Laura (1981) i la novel·la Viola d'Amore (1983). Amb Sandàlies d'escuma va obtenir el 1985 el Premi Lletra d'Or i el Premi de la Crítica de narrativa catalana. La seva trajectòria va continuar amb el recull de narracions Artemísia (1989), les novel·les L'Agent del rei (1991), El violí d'Auschwitz (1994, Premi Novel·la de l'any 1995) i Quadern d'Aram (1997) i el recull Nit de 1911 (1999), que li va valdre el premi Octavi Pellissa. Tota la seva poesia està reunida a Columna d'hores (1990). 



Pel seu interès pel món clàssic va publicar també les obres divulgatives Relats de mitologia: els déus (1996), Relats de mitologia: els herois (1996) i Retalls de la vida a Grècia i Roma (1997). Igualment, va impartir nombrosos cursets de divulgació de la mitologia grega per a professors i públic en general.