divendres, 8 de juliol del 2022

Mumin - Tove Jansson

Autora: Tove Jansson
Traductora, Elena Martí i Segarra
A partir de 8 anys

Aquest és el primer volum d’aquesta encertada edició de les tires de Mumin, captivadores històries del mon imaginari de la Vall dels Mumin anomenada Mumindalen, un curiós indret especial i màgic.
Una Vall on hi viuen una família de Trols, una colla d’habitants d’allò més curiosos i creatius. D’aspecte rodonet, tendres somniadors que conviuen en un bosc amb altres criatures fantàstiques que enamoren al petit lector des del primer moment. Tot i que tenen alguna trifulga, s’avenen força. 
En aquest còmic coneixerem tots els habitants de la vall, el petit trol Mumin, que és molt blanquet amb potes, morro i cua. Viu amb el pare i la mare. Mumin, és molt obedient, i una mica poruc, però sovint té ganes de viure aventures. Per sort hi ha la petita My, que l’estira i l’empeny a descobrir coses noves a cada minut. La petita My, com ja us deveu imaginar, no és ni poruga ni obedient, i és molt, però que molt espavilada! 
Un còmic situat en un univers surrealista, d’aparença inversemblant, però que serveix per explicar molts aspectes dels sentiment i de les relacions humanes.


Tove Jansson (Hèlsinkin, 1914-2001) es va criar en una llar d'artistes, en un ambient mig bohèmi i sobretot excèntric. Com a mascota, a la seva llar hi havia un mico anomenat Poppolino, i la seva mainadera li llegia Plató. Aquest fet de ben segur condicionaria la seva obra plena de personatges que continuament fan reflexions filosòfiques. Si el seu pare, Viktor Jansson era escultor, la mare, Signe Hammarsten-Jansson, era dibuixant i il·lustradora. Amb aquest bagatge als 15 anys Jansson va començar a publicar els seus primers relats i caricatures a Garm, una revista satírica finlandesa. A aquesta publicació, i després d'haver estudiat Belles Arts al seu país i també a París, va aparèixer per primer cop l'any 1940 el personatge Mumin, que el 1945 esdevindria, juntament amb tota la família, un relat literari destinat als menuts que tindrien adaptacions al còmic que el 1953 prendrien un caire adult.