dimecres, 29 de juny del 2022

Una història de violència i la història secreta d'una dinastia

Sovint tenim potser la sensació que ens enganyen o, si més no, que no ens diuen tota la veritat. A continuació us presentem dos llibres de periodisme d'investigació. El periodisme d'investigació fa recerca per descobrir qüestions que algú en una posició de poder ha intentat amagar, darrere oceans de dades o circumstàncies que en dificulten la comprensió. Per a aquesta tasca cal utilitzar fonts i documents públics i secrets, no es basa en fonts oficials, sinó que treballa amb el material generat a partir de la iniciativa del propi periodista, amb voluntat de millorar el món. En aquests dos llibres, Patrick Radden Keefe radiografia, de manera molt amena i entenedora, dues qüestions socials de gran rellevància: la violència a Irlanda del Nord i els secrets del màrqueting farmacèutic. 

No diguis res (Edicions del Periscopi, 2020)

El desembre del 1972, a Belfast, uns homes amb passamuntanyes es van emportar la Jean McConville de casa seva. No la van tornar a veure. Tenia trenta-vuit anys i era mare de deu fills. Aquest és només un dels molts episodis ocorreguts durant el conflicte que es coneix com els Troubles


Aquest llibre sobre el conflicte nord-irlandès i les seves repercussions utilitza el cas McConville com a punt de partida per mostrar una societat devastada. La violència brutal no només va deixar marca en persones com els fills de McConville, sinó també en membres de l'IRA ressentits per una pau que estava lluny d'aconseguir una Irlanda unida, i els va obligar a plantejar-se si les morts que havien provocat no eren sinó mers assassinats. 

L'imperi del dolor (Edicions del Periscopi, 2021)

La família Sackler és una de les més riques del món i és coneguda per haver fet donacions molt generoses a entitats i institucions de l'àmbit de les arts i les ciències. També és la responsable de produir i promocionar l'OxyContin, un opiaci venut com a analgèsic que ha provocat milers de morts i milions d'addictes als Estats Units. 


Aquest llibre retrata de forma implacable les tres generacions de la dinastia farmacèutica que ha causat una de les crisis sanitàries més devastadores dels últims anys, i en responsabilitza, també, tot l'entramat d'advocats, funcionaris, metges i polítics que han ajudat a perpetuar-la. 

Patrick Radden Keefe és escriptor i periodista d'investigació d'Estats Units. Redactor de The New Yorker, ha escrit també per a publicacions com Slate, The New York Times Magazine i The New York Review of Books.

Keefe va créixer a Dorchester, Massachusetts. Es va llicenciar a la Universitat de Colúmbia el 1999 i doctorar a la Yale Law School. També va estudiar a la Universitat de Cambridge i la London School of Economics. El seu periodisme d'investigació ha abordat temes com el conflicte sobre la propietat de les reserves de ferro a Guinea, les complicacions polítiques a les quals s'enfronten els estats que legalitzen la marihuana, o la captura del narco mexicà Joaquín "El Chapo" Guzmán.

Va ser premiat amb el National Magazine Award for Feature Writing per l'article "A Loaded Gun" (The New Yorker, 2013), sobre la vida de la professora universitària Amy Bishop, que va matar tres persones en un tiroteig a la Universitat d'Alabama. També va ser nominat pels articles "The Hunt for El Chapo" (2015), i per "Where the Bodies are Buried" (2016), sobre una dona desapareguda a Irlanda del Nord.


A Chatter: Dispatches From the Secret World Of Global Eavesdropping (2005), Keefe descriu com les agències de seguretat nord-americanes escolten les comunicacions entre individus sospitosos de participar en terrorisme per determinar la probabilitat que es produeixin atacs en un futur proper. 

A The Snakehead (2009), Keefe es centra en una banda novaiorquesa que entre 1984 i 2000 va introduir de manera il·legal immigrants de la Xina als Estats Units a gran escala.