dimecres, 1 de juny del 2022

Torna el mosso Melchor Marín i les novel·les de la Terra Alta ja són trilogia

Hi ha res millor que un bon thriller? Sí, una bona trilogia de thrillers. Melchor Marín no és l'únic mosso d'esquadra que protagonitza novel·les d'intriga, però sí un que ha aconseguit atrapar els lectors, d'enhorabona per l'aparició d'una nova aventura a la Terra Alta.

A parts iguals pistoler justicier, asocial, lector de novel·les decimonòniques i ara també pare, el protagonista d'aquesta trilogia és algú que ens planteja molts interrogants, que amplia la nostra llista de lectures clàssiques pendents i que ens recorda que la capacitat de perdonar està per usar-la, o no...

Ara és novetat a la biblioteca el tercer volum: un nou repte que han de resoldre els mossos quan decideixen ajudar Melchor Marín a retrobar la seva filla. Es tracta d'una novel·la plena d'autoreferències, malgrat les quals, el mosso s'entesta a no llegir les novel·les de Cercas. 

Terra alta (2019)
Un assassinat terrible sacseja la comarca de la Terra Alta: els propietaris de mitja comarca han estat torturats i morts a casa seva. El mosso d'esquadra que investigarà el cas, Melchor Marín, fa poc que ha arribat des de Barcelona, amb un fosc passat que l'ha convertit en una llegenda entre els companys. 


Independencia (2021)
Melchor Marín torna a Barcelona per investigar un possible xantatge a l'alcaldesa de la ciutat per part dels cercles del poder, el cinisme i l'ambició sense escrúpols. 


El castillo de Barbazul (2022)
En la darrera aparició de Melchor Marín, el trobem treballant de bibliotecari i vivint amb la seva filla, Cosette. Un dia, la Cosette adolescent descobreix que el seu pare li va amagar com va morir la seva mare i se sent confusa i enganyada, fins al punt de fugir i no donar senyals de vida.  




Javier Cercas (Ibahernando -Càceres-, 1962) es va doctorar en Filologia Espanyola a la Universitat de Barcelona i ha estat professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona. Col·labora habitualment amb l'edició catalana del dominical del diari El País.

La seva obra més coneguda és Soldats de Salamina, basada en un fet real de la Guerra Civil espanyola i que va obtenir, entre altres, el Premi Llibreter de narrativa de 2001, el Premi Salambó de 2001, a més de ser un èxit de vendes sense precedents. El 2003, David Trueba en va dirigir l'adaptació al cinema i va publicar juntament amb Cercas el llibre Diálogos de Salamina (2003), un llibre de converses entre l'autor d'una novel·la que s'ha portat al cinema i el director que l'ha adaptat.



La seva següent novel·la, La velocidad de la luz (2005), va ser considerada llibre de l'any per La Vanguardia y per Qué Leer, i va tenir diversos premis.​ A les seves següents obres, Anatomía de un instante (2009), Las leyes de la frontera (2012), El impostor (2014) i El monarca de las sombras (2017), l'autor ha mantingut el seu interès pels períodes històrics de la Guerra Civil Espanyola i la Transició.

En l'actualitat, la seva obra ha estat traduïda a més de trenta llengües. Javier Cercas també és traductor al castellà d'autors catalans contemporanis, com ara Sergi Pàmies i Quim Monzó.