divendres, 10 de juny del 2022

Club de lectura Llegim?: El club del crim dels dijous


El proper 13 de juny comentarem la novel·la El club del crim dels dijous. És una novel·la d'intriga i entretinguda amb quatre persones grans com a protagonistes: en Ron, un exactivista socialista ple de tatuatges i revolució; la dolça Joyce, una vídua que no és tan ingènua com aparenta; l’Ibrahim, un antic psiquiatre amb una capacitat d’anàlisi increïble, i la tremenda i enigmàtica Elizabeth, que, amb vuitanta-un anys, lidera el grup d’investigadors aficionats... o no tant.

L'argument ve donat per aquests quatre personatges que viuen en un complex per a gent gran amb apartaments individuals, però amb espais comuns: biblioteca i sales per trobar-se i compartir aficions. L'afició dels 4 protagonistes és investigar crims passats no resolts. Però de sobte tenen l'oportunitat d'investigar una mort propera, perquè apareix el primer assassinat de la novel·la. No perden ni un segon a ficar cullarada en les investigacions i ens mostren tot un ventall d'habilitats que moltes vegades no reconeixem a les persones grans. 

A més de ser una novel·la negra de l'estil de l'Agatha Christie, es pot dir també, que tracta altres temes interessants, com és la vellesa, les relacions familiars, la solitud o fins i tot l'especulació immobiliària. Tot de vessants que dóna joc a converses de la vida que tots nosaltres vivim al dia a dia. Sempre, això sí, amb un humor anglès i que fa que el somriure als llavis vagi sorgint al llarg de tota la lectura. La gràcia de la novel·la sobretot recau en la construcció dels personatges, i els diferents girs que pren al llarg de la trama.

El seu èxit des que es va publicar ha estat rotund, per aquesta raó ja podem trobar la segona part: El dijous següent. I ja s'està pensant de fer la pel·lícula. 


La novel·la la podríem situar dins el cozy crime o domestic crime: l'acció transcórre a la zona rural d'Anglaterra, amb investigadors aficionats i amb un entorn molt quotidià. En una altra entrada d'aquest blog vam exposar les carectarístiques d'aquest gènere (cliqueu aquí), que actualment es consumeix molt pel moment convuls que vivim.


Richard Osman


És un famós presentador, comediant i productor de televisió britànic. Director creatiu d’Endemol UK, ha treballat com a productor executiu en nombrosos espectacles. Es va fer famós presentant el concurs televisiu Pointless. La popularitat va continuar amb el seu propi concurs a la BBC, Two Tribes. Participa regularment en altres programes televisius i escriu una columna per a Radio Times.