dijous, 22 d’abril del 2021

Empordà cuina i salut



La Fira de l’Empordà, cuina i salut neix amb l’objectiu de posar en valor els beneficis per la salut d’una alimentació conscient i de qualitat. Tornar als orígens, on al dieta mediterrània, els productes de Km0 i slow food eren la pràctica diària.

Amb aquesta recomanació de contes, des de la biblioteca volem reivindicar el consum de la poma com a producte de proximitat, el consum de producte local ajuda a reduir les emissions de CO2, els plàstics, embalatges i fomenta "l'economia del territori". 

Les pomeres floreixen durant els mesos d'abril i maig, les flors són blanques rosades i estan agrupades a la punta de les branques petites. El fruit (poma) és arrodonit i de colors diferents segons les varietats. Té un peduncle curt. A l'interior hi ha diverses llavors brillants de color marró fosc. Les pomes es cullen des de finals d'estiu fins a la tardor.

Ser o no ser una poma - Shinsuke Yoshitake
Ser o no ser una poma. “Aquesta és la qüestió!”, diria Hamlet. Amb un títol tant poderosament intertextual, aquest àlbum ens situa en un exercici d’anàlisi filosòfica sobre l’existència i la vida d’una fruita. Ho fa a partir d’una escena mundana, aparentment sense transcendència, protagonitzada per un nen que nota la presència d’una poma vermella plantada a la cantonada de la taula del menjador. D’entrada, assumeix que es tracta d’una poma, però a continuació qüestiona aquesta assumpció feta: “Però… i si no era una poma?”, es pregunta, amb un estil ben cartesià, com si s’hagués format a l’escola de Descartes. Des d’aquest angle de reflexió metafísica, el nen considera un conjunt de preguntes lògiques que el porten a preveure les possibilitats existencials de la poma; amb enunciats especulatius, entre la deducció i la invenció més imaginativa, que van explorant el sentit essencial del pobre fruit.

La poma - Kazuo Iwamura
La Nàstia puja al turó per menjar-se una meravellosa poma vermella, però un cop a dalt la poma li rellisca turó avall i tots els animals l'han d'ajudar a atrapar-la!

La poma vermella - Feridun Oral
Un dia, un conill famolenc va sortir a buscar menjar. Tot estava cobert de neu i no trobava res. Finalment va veure una preciosa poma vermella dalt d’un arbre. Però per més que va saltar, no hi va poder arribar. I va anar a buscar ajuda...