diumenge, 9 d’agost del 2020

Novel·la negra de Km 0

Molts de vosaltres a l'estiu us decidiu per venir a la biblioteca a buscar novel·la negra. Avui us proposem dos autors molt propers que es dediquen a aquest gènere. 

Esther Vila i Planas (Dosrius 1949)



Empordanesa d'adopció, actualment viu a Girona. Va estudiar magisteri i acabada la carrera, va exercir de mestre durant disset anys, molts d'ells a Torroella de Montgrí. Va escriure la primera novel·la i uns quants contes infantils quan tenia vint anys. En els últims anys ha retornat a la seva vocació literària escrivint una sèrie de novel·les d'intriga que es desenvolupen en escenaris gironins.  La sèrie compta amb dues protagonistes: la reportera gràfica Mercè Juanhuix i la seva amiga Elisa Dorca. Ha participat a varis clubs de lectura de les biblioteques de Torroella de Montgrí i  l'Estartit i compta amb molts lectors que segueixen la sèrie policíaca.

Els Bessons rere la finestra (2016) és la seva primera novel·la i revel·la els amors, desamors, odis i secrets infonfessables d'una família benestant de Girona.



La bossa de seda (2018), finalista del Premi Cubelles Noir 2019 Millor Novel·la Negra en Català, quatre personatges veuran canviat el seu destí irreversiblement per culpa d'un accident esgarrifós. 



Imatges del meu enterrament (2019) ens explica la història de quantre generacions de la família de Climent Roig, propietari d'una coneguda cadena d'hotels.




Josep Torrent i Alabau (Bellcaire d'Empordà, 1956)




Escriptor català que durant anys va ser cap de la policia municipal d'Olot, cosa que li va permetre augmentar el nivell de realisme de les seves novel·les policíaques. Tot i així va començar escrivint llibres per infants i joves, sovint amb un component històric. S'inspirava en la seva pròpia filla.

Alguns dels seus contes s'han traduït al cors, occità, bretó i euskera. Va escriure el guió de la pel·lícula 1212 any de la Croada. Durant el festival «Tiana Negra» el 2014 li va ser atorgat el primer premi literari Agustí Vehí amb La sang és més dolça que la mel, una novel·la sobre uns assassinats i un robatori amb el Teatre-Museu Dalí a Figueres com escenari. Ha vingut al club de lectura de Torroella a comentar aquesta novel·la i també va impartir un curs de microrelats per a usuaris de la nostra biblioteca.


La sang és més dolça que la mel (2014, Crims.cat, Alrevés) Premi Memorial Agustí Vehí 2014

Any 2002. Damià Surrell, caporal de la Unitat d’Investigació de Figueres, amant de la bona cuina i del tai-txi, viu exultant després de rebre la medalla al mèrit policial per haver resolt un robatori amb homicidi. Però el que ell no sap ni tampoc la seva unitat policial és que ben aviat tindran a les seves mans un cas d’allò més enrevessat: al Museu Dalí, apareix mort un jove vigilant amb una nota enigmàtica a la boca.




La noia que fa vint mesos que és a la presó (2015, Crims.cat, Alrevés)

La Júlia plora per dubtes, plora per por, plora per pànic. Quan li van dir a l’Esteve que havien acusat la seva amiga d’haver assassinat a ganivetades la seva exparella, no s’ho podia creure. El judici és a punt de començar: una sala atapeïda, periodistes a dojo, una magistrada, un fiscal contundent, un advocat inexpert, uns membres del jurat ben exigents i tot un guirigall de gent encuriosida en un plet després d’any i mig d’investigacions i proves. Tot un procés judicial de cinc dies replets de testimonis i de declaracions confuses, informes i documentacions que s’espera que facin justícia. Però… seran suficients per demostrar la innocència o culpabilitat de l’acusada? Què es pot esperar de tot aquest litigi? Una novel·la negra de temàtica judicial.




996 (2016, Alrevés)

Quan els policies veuen el cos d’un home nu, desfigurat i sense mans estabornit sobre les roques de la Punta de l’Escala en ple temporal de llevant ja intueixen que serà un cas complicat. Una dificultat important a l’hora d’investigar el crim és no saber ni la identitat de la víctima ni tampoc la competència policial a qui li pertoca el cas.
Un nou repte per al sotsinspector Damià Surrell i el seu equip en un assumpte de corrupció política i de màfies que trafiquen amb drogues, persones i diamants robats.


Cristina Rufí i  Juanals