FARIÑA, el llibre (2015)
A Fariña, Nacho Carretero explica els orígens del narcotràfic gallec en el contraban de tabac, el funcionament d’algunes de les organitzacions clau i la connivència de bona part de la societat gallega. L’atur, l’endarreriment econòmic, la situació geogràfica privilegiada i la permissivitat de les autoritats van estar a punt de convertir Galícia en una Sicília peninsular. L’autor destaca, però que la violència no ha estat mai un problema a Galícia perquè els caps han considerat sempre que anava contra el negoci. Tot i que les organitzacions històriques van ser desmantellades, Nacho Carretero explica que el narcotràfic gallec està ara en mans de clans més discrets.
La primera edició en castellà (Libros del KO, 2015) va ser segrestada cautelarment l’any 2018 durant quatre mesos degut a la denúncia interposada per un alcalde gallec mencionat en aquest assaig periodístic sobre el contraban i el narcotràfic a Galícia. L’edició catalana és de Navona Reporters (Barcelona, 2018), en traducció de Toni Cardona, i va ser publicada poc després de l’aixecament de l’ordre de retirada del llibre. A finals del 2018, el llibre havia venut més de 100.000 exemplars.
FARIÑA, la sèrie (2018)
Atresmedia Televisión i Bambú Producciones van produir conjuntament aquesta sèrie el 2018, el mateix any que es va publicar el llibre en què està basada. Carlos Sedes dirigeix els 10 àgils capítols que presenten l’evolució del contraban fins a l’arribada de la coca colombiana a les costes gallegues. Interpretada íntegrament per actors gallecs, mostra un retrat impecablement ambientat de la societat durant els anys vuitanta. El relat està narrat en clau de Thriller, combinant les perspectives dels nacotraficants (Javier Rey és Sito Miñanco) amb la del Sargent de la Guàrdia Civil Darío Castro (Tristán Ulloa), i va tenir gran éxit de crítica. Actualment forma part de la cartera de Netflix.
FARIÑA, la novel·la gràfica
Editada en català per Navona_Gràfica (Barcelona, 2019), està basada en el llibre de Nacho Carretero, amb guió, dibuix i color de Luis Bustos, en traducció de Xavier Solsona. En impactant bicolor, aporta una visualització que traspua crítica directa del món narcotraficant. Inclou un epíleg inèdit i molt revelador de Nacho Carretero.
Va començar a treballar en oficines de redacció i posteriorment va decidir ser freelance. Ha escrit sobre el genocidi de Rwanda, sobre el virus de l’Ebola a l’Àfrica, sobre Síria i també sobre el Deportivo de La Coruña. Ha publicat a XL Semanal, El Mundo, El Español o El País, entre d’altres. Explicar la historia del narcotràfic gallec, afirma, era un somni periodístic que tenia des de la infància.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada