dilluns, 10 d’agost del 2020

Els infants de la resistència

La proposta d'avui és d'una col·lecció de còmics apte per a joves a partir de 12 anys fins a adults. Està ambientada en l'ocupació nazi de França i ha estat guardonat al prestigiós Festival Internacional del Còmic d'Angouleme.


Actualment hi ha cinc números i properament es publicarà  el número 6. És molt recomanable per a joves que  els interessi aprofundir en la segona guerra mundial i alhora passar-ho bé amb les il·lustracions acurades i ben definides d'aquesta col·lecció.  Cal destacar també que està molt ben documentat i al final del còmic hi ha documents i fotos de l'època.

Tot seguit us fem un breu resum de cada volum per tal d'animar-vos a començar-la a llegir.

Les primeres accions (vol. 1)


La Segona Guerra Mundial ha esclatat. En un petit poble de la França ocupada per l’exèrcit alemany, tres nens rebutgen sotmetre’s a l’enemic. Però com fer front a un adversari tan poderós amb només deu anys?

El matí del 10 de maig de 1940, la guerra havia arribat. Ràpidament, el desastre. El 22 de juny es va signar l’armistici amb Alemanya. Havien estat vençuts. Era l’estiu que feien 13 anys, els dels protagonistes. I no estaven disposats a resignar-se!

Primeres repressions (vol. 2)


En aquesta segona part d’Els infants de la Resistència, el François, l’Eusèbe i la Lisa ja no estan tan sols en la desigual lluita que han emprès contra els ocupants nazis. Els adults miraran d’ajudar-los en una operació terriblement arriscada en què, en una França cada vegada més trencada i dividida, hauran d’enfrontar-se al racisme, la violència i fins i tot la mort.

Els dos gegants (vol.3)


Malgrat la tragèdia i els perills constants, la Lili, el François i l'Eusèbe continuen lluitant contra els ocupants nazis al petit poble francès de Pontain l'Ecluse. L'estiu del 1941 entren en contacte amb un membre de la Resistència que els confiarà tasques cada vegada més arriscades. Alhora, els dubtes i les sospites canvien les relacions entre les persones del poble, i els amics d'ahir podrien esdevenir enemics avui...


L'escalada (vol. 4)


L’estiu del 1942, la Lili, el François i l’Eusèbe comencen a deixar enrere la infància alhora que s’impliquen cada vegada més en les accions de la Resistència contra els nazis al poblet francès de Pontainl’Ecluse. Les polítiques de persecució dels jueus, ara també impulsades pel govern col·laboracionista francès, prossegueixen la seva escalada imparable. Davant de tant d’horror, fins on estan disposats a arribar els nostres protagonistes en la lluita contra l’invasor?

El país dividit (vol. 5)


En François, la Lisa i l'Eusèbe continuen la seva lluita. Ara tenen la missió de protegir un "pianista", un espia a càrrec del transmissor que permet que la Resistència local es comuniqui amb Londres.

Desobeir (vol. 6)


A Stalingrad, el 2 de febrer de 1943, l’Alemanya nazi acabava de perdre una batalla decisiva. Per primer cop a Europa, els alemanys reculaven! Hi havia esperança! A casa nostra, tots els francesos entre 20 i 22 anys eren enviats a Alemanya pel Servei de Treball Obligatori. Molts se’n volien escapar. Podria la nostra xarxa, el Linx, protegir-los i animar els altres a desobeir?

Benoît Ers és un dibuixant belga, nascut a Lieja. Va rebre la seva formació en Angouleme i va formar part de l'equip de Marsu Productions. La seva primera sèrie publicada, "Els nens de la resistència", és editat a França per la prestigiosa Le Lombard.

 

Vincent Dugomier és un guionista de còmic nascut en Uccle (Bèlgica). Des de finals de la dècada de 1980 ha publicat les seves historietes en l'arxiconegut Spirou i ja en els anys 90 va entrar a formar part de Marsu Productions.

Cristina Rufí Juanals