dimecres, 5 d’agost del 2020

Pierre Lemaitre (París, 1951)


Després d’estudiar psicologia, va fundar una agència de formació per a adults en què ensenyava comunicació, cultura general i literatura nordamericana i francesa per a bibliotecaris. Passada la cinquantena, va decidir dedicar-se a escriure i la seva feina compta amb el reconeixement de públic i de crítica. 

Va ser conegut pel gran públic gràcies a les quatre novel·les de roman noir protagonitzades per l’atípic comissari Camille Verhœven, en les quals combina arguments enginyosos i un estil visual impactant. La seva obra com escriptor de novel·la negra li ha guanyat múltiples premis, entre d’altres el de Millor Novel·la a VLC Negra (València, 2015). En català podem trobar tots els títols de Pierre Lemaitre publicats per l’Eclèctica Bromera, en traducció d’Abert Pejó. En castellà està publicat, entre d’altres, per Alfaguara Negra, a càrrec de diversos traductors. 

La sèrie del comissari Verhoeven






Algunes de les últimes novel·les de Pierre Lemaitre



Ens veurem allà dalt (2013) va marcar un canvi important en la seva obra, ja que es tracta d’una novel·la picaresca ambientada en el període d’entreguerres a Europa, en la què Lemaitre torna fidel a l’esperit de les seves primeres obres i manifesta el seu agraïment als seus mestres literaris. Va rebre el premi Goncourt el novembre del 2013 i va encapçalar la llista de supervendes del setmanari L'Expres, tot convertint-se en un fenomen social i literari. 


Recursos inhumans (2017) relata l’egoodissea d’un executiu de recursos humans que als 57 anys es troba a l’atur i decideix que més val morir matant que resignar-se a trobar-se del costat dels qui sempre ha considerat perdedors. Ho arrisca tot i quan pensa que guanyarà s’adona que pot acabar perdent el que més s’estima. Basada en una historia real, Netflix l’acaba de convertir en sèrie, amb Éric Cantona com a protagonista. 



Els colors de l’incendi (2018). En aquesta obra, l’autor recupera en part els personatges d’Ens veurem allà dalt i continua el seu relat sobre la història europea. Una dona ha de prendre possessió d’un imperi financer, però el seu fill petit la situa accidentalment en el camí de la ruïna i ella haurà de respondre amb coratge i venjativament als homes responsables de la seva caiguda.

Pietat Álvarez