dilluns, 9 de gener del 2023

Luz Gabás i Cristina Campos, guanyadora i finalista del Premi Planeta 2022

Enguany tant la guanyadora com la finalista del Premi Planeta són valors segurs de l'editorial. I totes dues han aconseguit que altres obres seves hagin estat adaptades al cinema, cosa que posa de manifest la creixent necessitat de col·laboració entre el món editorial i l'audiovisual per aconseguir bons rendiments econòmics en el món cultural.


Luz Gabás i Cristina Campos, gala del Premi Planeta, 2022

Luz Gabás (Monsó, 1968) és llicenciada en filologia anglesa. Durant anys va ser professora universitària. A partir del 2011, poc abans de debutar com a novel·lista, va fer el salt a la política i durant quatre anys va ser alcaldessa de Benasc pel PP mentre, en paral·lel, la seva popularitat com a autora no deixava de créixer. Gabás és una enamorada del Romanticisme anglès i es considera "una gran nostàlgica".

Lejos de Luisiana 

Després d'anys de colonització, la família Girard accepta la controvertida decisió del seu país, França, de cedir a Espanya el 1763 part de les indòmites terres del Mississipí; tot i això, patiran les conseqüències de les rebel·lions dels compatriotes contra els espanyols, la guerra de nord americans contra anglesos per la independència dels Estats Units i la desesperada lluita dels nadius americans per la supervivència dels seus pobles. En temps tan convulsos, Suzette Girard i Ishcate, nadiu de la tribu kaskaskia, lliuraran la seva pròpia batalla: protegir el seu amor de les amenaces del món que els ha tocat viure. Aquests components conformen una novel·la captivadora i monumental que recorre les quatre dècades durant les quals les llegendàries terres de Louisiana van pertànyer a Espanya. 


La novel·la s'ha emportat el milió d'euros del guardó literari més ben dotat del món.

Cristina Campos (Barcelona, 1975) té una trajectòria literària més breu que la de Luz Gabás, però n'ha tingut prou amb una sola novel·la per convertir-se en fenomen editorial. Publicada el 2016, Pan de limón con semillas de amapola va funcionar gràcies al boca-orella i, al cap dels anys, ha aconseguit vendre 300.000 exemplars. L'èxit va fer que Benito Zambrano en dirigís l'adaptació cinematogràfica l'any passat.

Historias de mujeres casadas

Aquesta novel·la, que ha rebut 200.000 euros com a finalista del Planeta, se centra en la relació d'adulteri d'una dona que porta més de 20 anys casada. La feminitat, l'empoderament, l'honestedat i el poder de l'amor són alguns dels temes de la novel·la, que, igual que la de la guanyadora, ha arribat a les llibreries al novembre.


Ja les teniu a la biblioteca!