dimarts, 13 de setembre del 2022

Minimalisme i ètica en el consum

Ja sabeu que a les biblioteques ens decantem més per compartir que per tenir. Aquest final d'estiu hi ha l'oportunitat d'oferir-vos tres obres interessants i de recent publicació que reflexionen sobre el minimalisme, l'impacte del comerç electrònic i l'ètica del món de la moda. 

A l'ombra d'Amazon (Edicions del Periscopi, 2022) 

Durant deu anys el periodista Alec MacGillis ha viatjat pels Estats Units investigant i recollint el testimoni de desenes de persones afectades per la influència d'Amazon a Amèrica del Nord. La construcció de centres de processament de dades o magatzems de distribució d'aquest gegant econòmic ha desplaçat sense remei l'activitat econòmica tradicional de les seves ciutats i ha esclafat els recursos econòmics de la gent. 


A l'ombra d'Amazon és un estudi sobre una societat fracturada i al límit. Un text de lectura obligada per a tothom que vulgui saber com funciona l'economia global en l'anomenada «era del clic» i que ens mostra, de manera vívida, què pot passar ben aviat a casa nostra si no es restringeix el poder dels monopolis.

Alec MacGillis és periodista especialitzat en política governamental. Ha treballat a les redaccions de The New Republic, The Washington Post i The Baltimore Sun. Ha rebut els guardons Robin Toner (2016) a l'excel·lència en el reportatge polític, George Polk de reportatge nacional i Elijah Parish Lovejoy (2017). Ha publicat en capçaleres com The New Yorker, The Atlantic o The New York Times Magazine. Té editats els llibres The cynic (2014) i A l’ombra d’Amazon: Una història del nostre futur (2022).


Desear menos. Vivir con el minimalismo (Gatopardo Ediciones, 2022)

«Menys és més» és un dels mantres més populars del segle XXI. Alguns gurús de l'ordre asseguren que desfer-te de les teves possessions et farà més feliç . El minimalisme, que va començar lligat a l'art d'avantguarda, ara designa un estil de vida que pregona l'austeritat alhora que fomenta el consumisme que diu combatre. Ara bé, el nostre «desig de tenir menys» respon a un anhel existencial d'un significat profund que va molt més enllà d'un armari ben endreçat.


Barrejant la crítica cultural amb la crònica personal, Kyle Chayka fa a Desear menos una recerca dels orígens filosòfics i estètics del minimalisme contemporani. Per això, aprofundeix en la vida i l'obra d'artistes com Donald Judd o escriptors com Junichiro Tanizaki; experimenta l'aïllament sensorial, visita els jardins de roques de Kyoto i se submergeix en els ensenyaments del budisme zen. D'aquesta miríada d'idees, llocs i persones emergeix una poètica alternativa del minimalisme, entès com una manera radical d'aprehendre les coses tal com són en comptes d'intentar evadir-nos de la realitat.


Kyle Chayka (Portland, 1988) és periodista i crític cultural. Escriu habitualment a The New Yorker i ha col·laborat amb The New York Times Magazine, The New Republic i Harper’s. El seu reportatge sobre el turisme a Islàndia va ser seleccionat a Estats Units com a un dels millors textos de viatge (2020). Desear menos és el seu primer llibre. 

La moda justa. Una invitación a vestir con ética. (Anagrama, 2021)

Una reflexió sobre les nostres eleccions a l'hora de vestir. Una proposta conscient i imaginativa davant de la voracitat consumista. D'una banda, es tracta de tenir un armari equilibrat amb la quantitat justa de roba tot fugint de la voracitat. De l'altra, s'ha d'escollir allò íntegre, allò produït en un context digne, de manera que ningú surti perdent.


Com que una peça és una cosa inanimada, hem de ser nosaltres els qui imprimim aquesta noció de consciència i honestedat mitjançant el compromís de conèixer millor qui fa la nostra roba. Amb cada compra sense reflexionar seguim fent girar la roda, i dins la roda és impossible veure amb claredat. Aquestes pàgines proposen alternatives (segona mà, reparació, intercanvi) i una reflexió sobre les nostres eleccions.


Marta Domínguez Riezu va néixer en una Terrassa encara industrial. Els seus ingressos provenen del cinema, la música, la moda i la televisió i diu que de la literatura no n'espera gaires. Ha escrit articles culturals per a La Vanguardia, Telva, Vogue o Vanity Fair, entre d'altres. Viu a Barcelona i porta la vida antiquada i tranquil·la que sempre va somiar. A Anagrama ha publicat La moda justaAgua y sabó.