dimarts, 16 de novembre del 2021

L'anomalia


L'anomalia és una novel·la de ciència ficció. A la primera part del llibre ens explica la vida de diferents personatges, tots ells van agafar un vol de França a EUA el 10 de març del 2021. Durant tres mesos fan la seva vida, fins que el mes de juny passa un fet insòlit: al cel de Nova York apareix un avió idèntic al del mes de març, amb els mateixos passatgers. A partir d'aquí apareixen protocols, presidents de França, d'EUA o de la Xina, pensadors, religiosos, teories del perquè ha passat tot plegat..., i sobretot veurem com cada personatge que hem conegut abans s'encara al seu doble. Clarament en aquest punt veiem que la novel·la és de ciència ficció.


Aquesta novel·la escrita amb una barreja d’estils i nombrosos jocs i constriccions, ha estat un fenomen a França, amb més d’un milió de llibres venuts. Va guanyar el premi Goncourt de l'any 2020 i és molt interessant perquè avalua el comportament humà davant d’una raresa: el fet de trobar-nos cara a cara amb el nostre doble.

                             

Hervé Le Tellier (París, 1957) és matemàtic, lingüista i escriptor. Va començar la seva carrera com a periodista científic, però també ha fet de crític literari i d’editor, i ha col·laborat amb la premsa escrita francesa, la ràdio i publicacions satíriques. Autor prolífic amb gust pel surrealisme i la innovació, ha publicat una trentena d’obres, entre les quals hi ha novel·les, poesia, teatre, relats eròtics, escrits humorístics o biografies fictícies. Doctor en Lingüística amb un treball sobre la literatura de la constricció, és membre de l’Oulipo (Ouvroir de Littérature Potentielle) des del 2002, i des del 2019 n’és el quart president.