dimecres, 27 d’octubre del 2021

Club de lectura Llegim?: El primer piteu

Divendres vinent, a les 19:00h, tindrem ocasió de comentar la novel·la El primer piteu que us proposem al nostre club de lectura Llegim? Comptarem amb la presència de l'autor, Alfons Cama i Saballs. Si en voleu saber més d'aquest autor i de la seva obra, podeu consultar el seu blog Paper i tinta

El primer piteu (Ed. Gregal, 2019)

Segle xiv. La Guerra dels Cent Anys, les lluites de Pere el Cerimoniós amb Jaume de Mallorca, el camí de Sant Jaume i el monestir benedictí de Tavèrnoles marquen l'existència d'en Gerard fins a la seva arribada a la vila closa de Sant Llorenç de Morunys, a la vall de Lord.

Reminiscències de la doctrina herètica dels «bons homes», la vida monàstica i les prèdiques de clergues caragirats determinen el seu caràcter. L'estrall de la pesta, el rebuig vers els jueus i la vida gremial ens situen en una època de forts contrastos. I, entremig, l'amor, la traïció, la prostitució i el patiment, amb tota la seva cruesa.

En aquesta seva primera incursió en la novel·la històrica, l'autor basteix un text d'una prosa precisa i efectiva que posa de relleu la importància que va adquirir a la zona del Solsonès i, per extensió, a tot Catalunya el món de la draperia, dels teixidors, dels paraires, dels comerciants de llana, dels telers i dels primers tissatges de l'exitós «drap del piteu».

Alfons Cama i Saballs (Calonge, 1952)

Tarragoní d’adopció, on viu des de fa més de trenta anys, Alfons Cama i Saballs va néixer a Calonge el 1952. És enginyer industrial de professió i com a novel·lista ha publicat El camí dels cirerers (2013), Un pessic a l’ànima (2013), Amb dits de molsa (2015), L’olor de la seva pell (2017) El primer piteu (2019) i El llarg silenci dels botxins (2020).