dimecres, 25 de novembre del 2020

Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Et proposem cinc pel·lícules que aborden  la temàtica de les violències masclistes en les seves múltiples manifestacions : tràfic i explotació sexual de dones i nenes,  agressions i assetjaments sexuals, mutilació genital femenina,  matrimonis forçats, violència contra els drets sexuals i violència en el marc de la parella.



LA BUENA ESTRELLA
Ricardo Franco

Rafael és un carnisser que viu solitari des que un accident de treball el va deixar impotent, però en conèixer a Marina trenca amb la seva decisió de viure sol. Ella és una dona que recull al carrer quan el seu xicot, del qual espera un fill, està donant-li una pallissa. Comencen a viure junts i aleshores es planteja formar amb ella una família. Durant tres anys viuen tranquil·lament fins que apareix novament Daniel, ferit. L'acullen a casa i es forma una estranya relació entre tots tres.


BUDA EXPLOTÓ POR VERGÜENZA
Hana Markhmalbaf

Sota l’estàtua del Buda que va ser destruïda pel talibans hi ha moltes coves on encara hi viuen famílies. La Baktay és una nena afgana de sis anys que observa amb enveja el seu veí, l’Abbas mentre practica els seus exercicis de lectura. Ella també vol anar a l’escola per aprendre a llegir, però li cal aconseguir els estris fonamentals, un llapis i un quadern. Caldrà que faci un llarg recorregut ple d’obstacles per obtenir els objectes desitjats. Però també s’haurà d’enfrontar amb l’agressió dels nens que juguen a la guerra i a reproduir els comportaments integristes dels adults. Arribar a l’escola per aprendre a llegir no resulta fàcil i quan ho aconsegueix el resultat és decebedor.

 

 


ACUSADOS
Jonathan Kaplan

Kathryn Murphy, advocada, agafa la defensa de Sarah Tobias, que ha estat violada un vespre per tres homes en un bar sota els ulls passius, fins i tot complaents, dels altres clients del bar. Persegueixen els violadors i els clients perquè Sarah trobi la seva dignitat.


EL PÁJARO DE LA FELICIDAD
Pilar Miró

Carmen, una dona dedicada a la restauració d'obres d'art, pateix un atac sexual poc després de retrobar-se amb el seu únic fill. Però el trastorn psicològic que ella pateix no afecta l'home amb qui viu. Profundament decebuda, decideix emprendre pel seu compte un viatge a l'passat.

La estación de las mujeres
Leena Yadav

Aquesta pel·lícula narra el viatge que emprenen quatre dones d'un poblat rural de Gujarat, una terra remota de paisatges espectaculars al nord-oest de l'Índia. Un indret on les decisions les prenen els homes, i on les dones compleixen el paper tal com han estat ensenyades per les famílies respectives al llarg de la història. Però aquestes dones s'atreviran a oposar-se als homes i a les tradicions ancestrals que les esclavitzen.