dilluns, 21 de setembre del 2020

NOVETAT. La saga de Grimr



La saga de Grimr és una novel·la gràfica grandiosa i plena de poesia, tragèdia, èpica i emoció. Un treball excel·lent a mans de l'historietista francès Jérémie Moreau.


Grimr Enginsson, fill de ningú, pèl-roig, robust, dotat d'una força excepcional, orfe adoptat per un lladre, traït per tots és el protagonista. La seva lluita contra els elements, la injustícia, la corrupció i la societat islandesa, que està sotmesa a la pobresa sota els dominis danesos, li faran molt improbable el seu objectiu, ser el protagonista d'una saga. 

A vegades l'embrió d'una gran obra és una petita idea: la relació entre un home i un volcà. Aquesta vaga premissa va fertilitzar en la ment de Moreau llegint La Campana de Islàndia de l'autor islandès Halldór Laxness, guanyador d'un premi Novel. Aquesta obra Moreau el va portar a investigar els "focs de Skaftá", una espantosa erupció que va passar el 1783 en el volcà Laki i que va causar la mort de més de 9000 persones i la pèrdua de la meitat del bestiar de l'illa. A més de la gran destrossa va provocar un canvi climàtic global causat per les cendres emeses.

La història està basada en "la saga", un tipus de narració islandesa que tracta d'esdeveniments passats durant la població d'Islàndia. La saga de Grimr té com a peculiaritat que Grimr és ell sol, orfe i per tant no té la característica més destacada d'aquests relats, que entan enfocades a la història familiar i la genealogia. 




El guió té una qualitat excel·lent i està dotat de moments èpics que mantenen el lector enganxat a la història. També el dibuix és molt bo, superior als treballs anteriors, com El mono de Hartepool i Max Wilson. La tècnica d'aquarel·la ofereix als paisatges islandesos una bellesa plàstica sublim i per el que  han dotat al dibuixant el premi al Millor Àlbum del Festival d'Angulema.

 
 d