dilluns, 28 de setembre del 2020

La gente honrada



Sabeu aquelles històries que et fan somriure, riure, plorar, perquè estan plenes del que comporta viure la vida? Doncs d'una d'aquestes històries parla la novel·la gràfica que avui us recomanem.

Els seus personatges, de diferents generacions, s'equivoquen, encerten, dubten, però sobretot aprenen al llarg de les quatre parts del còmic (hivern, primavera, estiu i tardor "veranillo"). Cap d'ells és el mateix quan acabem de llegir l'obra. En coneixerem alguns d'adorables, altres ens sorprendran quan vagi avançant la història i uns pocs fins i tot canviaran radicalment.



En Philippe és el protagonista, de cinquanta tres anys. A l'inici de la història celebra el seu aniversari, el tret de sortida per començar-se a enfrontar a les seves pors i començar una nova vida, obligat per les circumstàncies. En un principi, incapaç d'assumir la situació, en Philippe amaga el seu dolor, es deixa portar pel pessimisme i cau en un forat existencial, del que, a poc a poc, el veurem sortir per reinventar-se i refer la seva vida. Pel camí tindrà decepcions, sorpreses, feines inesperades, grans amistats amor i una família que li fa costat en tot moment.



Jean-Pierre Gibrat

Va néixer el 17 d'abril de 1954 a París. Després d'estudiar grafisme publicitari i arts plàstiques, debuta el 1977 en el camp del còmic amb diferents històries curtes per la revista Pilote, recopilades el 1980 per l'editorial de la mateixa, Dargaud, a l'àlbum Vions Futées. El 1978 treu Le petit Goudard, una sèrie sobre un desenfrenat adolescent amb guió de Jackie Berroyer, que més tard serà recopilada en cinc àlbums. Paral·lelament, Gibrat publica altres treballs en capçaleres com Le Nouvel Observateur, L'Événement, Science et Avenir i les infantils Je Bouquine i Okapi. Per aquesta última realitza Médécins sin forntières, amb guions de Guy Vidal i Dominique Leguillier, recollida després en tres àlbums. A partir dels anys 90, l'obra de Girbrat adquireix una tendència més adulta. El 1997 crea la seva primera obra extensa com autor complet, La prórroga, una història romàntica ambientada a la II Guerra Mundial. El 2002 apareix El vuelo del cuervo, protagonitzada per una resistent i un lladregot durant el citat conflicte bèlic. El seu següent treball és l'aclamada Mattéo.