dimarts, 28 de juliol del 2020

Fuga en Dannemora (2019)


Minisèrie de 7 capítols dirigida per Ben Stiller i protagonitzada magníficament per Benicio del Toro (Sospechosos habituales, Traffic, Miedo y asco en Las Vegas, Che el argentino), Patricia Arquette (Toy story 4, Boyhood, Ed Wood, Amor a quemarropa, Medium) i Paul Dano (Pequeña Miss Sunshine, Doce años de esclavitud, Okja). Aquesta minisèrie basada en fets reals del 2015, narra la gestació i l’execució de la fuga de dos convictes d’una presó situada al nord de l’estat de Nova York amb l’ajuda d’una treballadora del centre penitenciari.




Amb un ritme pausat, com si no hagués de passar gairebé res, i barrejant realitat i ficció, anem coneixent totes les arestes dels personatges que els fan alhora humans i rebutjables. Aquesta història de col·laboració, connivència i manipulació ens manté atrapats tot mostrant la quotidianitat de la vida a presó, a través d’uns personatges durs i en certa manera distants. 



Ben Stiller (Nova York, 1965) ens és més conegut com actor de comèdia (Friends, Algo pasa con Mary, Los padres de ella, Zoolander), tot i que també ha produït i dirigit llargmetratges, sovint combinant les tres activitats en una mateixa pel·lícula. 



Stiller porta amb bon pols la història dels tres protagonistes i explica des de diferents angles tot allò que remou els personatges i fa que els presoners no siguin els únics que cerquen evadir-se. En aquesta minisèrie, juga amb les expectatives de l’espectador i sap donar-li la volta a la narració amb tocs que capgiren perspectives. Altres títols dirigits per aquest actor-director són: La vida secreta de Walter Mitty, Tropic Thunder i Bocados de realidad

Si us heu engrescat, recordeu que teniu la minisèrie completa a la Biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí. 


Pietat Álvarez