dijous, 30 de juliol del 2020

CINE CLUB al Cinema Montgrí

Divendres, 31 de juliol, a les 22:00h




Matar un ruiseñor (1962), dirigida per Robert Mulligan i basada en la novel·la homònima de Harper Lee. Protagonitzada per Gregory Peck, es considera un clàssic del cinema d’Estats Units sobre el racisme i la injustícia. 

Aquesta pel·lícula, premiada entre d’altres amb tres Oscar i dos Globus d’Or, ens deixa veure a través dels records dels fills d’Atticus Finch, com era la vida i la mentalitat de la dècada del 1930 al sud dels Estats Units. “Scout” Finch és una noia de 6 anys quan el seu pare, un advocat fidel als seus principis, defensa un home negre falsament acusat de violar una dona blanca. Scout i el seu germà coneixen el que són el coratge, la compassió, la tolerància i els prejudicis. 

La podeu tornar a veure agafant-la en préstec a la Biblioteca de Torroella i a la Biblioteca de l’Estartit. 



Harper Lee (Monroeville, Estats Units, 1926-2016) era, fins poc abans de la seva mort, escriptora d’una única obra: To kill a Mockingbird. Al 2015 es va trobar un manuscrit dels anys 60 i es va publicar Go, set a watchman. Va estudiar a la Universitat d’Alabama i abans de començar a escriure va viure un temps a Nova York.



Matar un rossinyol (per trobar-la a l’eBiblio, cliqueu el títol), en traducció de Xavier Pàmies Giménez.

Aquesta novel·la social va ser publicada al 1960 i va guanyar un Premi Pulitzer, a més de ser designada millor novel·la del s. XX pels llibreters nordamericans. Tot i ser el judici contra un home negre en part el fil conductor principal de la novel·la, hi trobem multitud de reflexions i moments entranyables en diferents àmbits de la vida i les relacions. La podeu agafar en préstec a la Biblioteca de Torroella i a la Biblioteca de l’Estartit.



Vés i aposta un sentinella (per trobar-la a l’eBiblio, cliqueu el títol), en traducció d’Anna Llisterri Boix.

Tot i no ser publicada fins al 2015, és en realitat el primer esborrany de Matar un rossinyol. En aquesta novel·la, l’autora explora els conflictes racials als Estats Units del Sud i els conflictes entre un Atticus envellit i la seva filla adulta, que ja no el considera un heroi. Aquesta obra va ser rebutjada pels editors, que van suggerir l’autora d’explorar els mateixos temes des de la infància de la protagonista. 



Matar un rossinyol. La novel·la gràfica.

Publicada el 2018 per Random Cómics, aquesta novel·la gràfica adaptada i il·lustrada per Fred Forham ha estat traduïda al català per Isabel Llasat. Combinant amb molt d’encert llums i ombres i jugant fonamentalment amb els tons càlids i un dibuix amable, suma en imatges el que havíem imaginat llegint la novel·la i el que hem vist a la pel·lícula de Robert Mulligan en blanc i negre. La podeu agafar en préstec a la Biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí.

Pietat Álvarez