divendres, 24 de juliol del 2020

25 de juliol - Batalla de l'Ebre


La batalla de l’Ebre (25 de juliol, 16 de novembre de 1938) va ser crucial en la histò­ria d’Europa. La victòria de les forces de Franco, Hitler i Mussolini va precipitar l’ocupació de Catalunya i la derrota definitiva de la República Espanyola. El camí de l’agressió ge-­ neralitzada, per part de les potències totalitàries, quedava expedit a Europa. Pocs mesos més tard Hitler va atacar Polònia iniciant el més terrible malson conegut per la Humani­tat: la II Guerra Mundial. 
La batalla de l'Ebre va ser un esdeveniment en el qual la vida i els ideals de molta gent foren tràgicament posats en joc. La nit de Sant Jaume és l'àmbit introductori i el pas del riu explica els objectius d'ambdós exèrcits, mentre que els preparatius de l'ofensiva i 115 dies de combats narren la batalla, atenent els factors militars, polítics i territorials. El darrer dia reflexiona sobre la derrota republicana i l'exili. La memòria històrica ara més que mai és necessària per a la reflexiò i la memòria d'aquells fets s'ha recollit en molts llibres. Aquests són els que disposem a la biblioteca.


115 Dies a l'Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó Assumpta Montellà

La batalla més sagnant de la Guerra Civil, en primera persona. 115 són els dies que va durar la batalla més decisiva de la Guerra Civil, la més aferrissada, dolorosa i irracional de la nostra història contemporània. Un enfrontament a la ribera de l’Ebre que avui evoca pors, angoixes, ideals perduts, famílies trencades i més de 30.000 víctimes entre els dos bàndols. 115 dies protagonitzats per homes corrents i soldats primerencs, herois tots ells. Molts d’aquests herois van formar part de la Lleva del Biberó i alguns encara poden donar testimoni d’allò que van viure. Assumpta Montellà ha volgut recollir les seves paraules per a la posteritat en aquest llibre.115 dies a l’'Ebre és una documentada aproximació al dia a dia de la batalla, amb detalls estratègics i militars, amb testimonis inèdits i precisions històriques, però sobretot és una mirada apassionada cap al vessant més humà de l’episodi. Perquè 115 dies a l’Ebre és el llegat d’uns homes que van viure la guerra a la primera línia del front, a les trinxeres de l’Ebre, esmaperduts, morts de por i de set, quan encara eren pràcticament uns nens. 115 dies a l'Ebre és un homenatge merescut.
La batalla de l'Ebre. Història, paisatge i patrimoni. Edmon Castell, Lluís Falcó, Xavier Hernàndez, Oriol Junqueras, Joan Carles Luque i Joan Santacana 
"La decisió d’aquesta retirada sobtada, que va permetre salvar les restes de l’Exèrcit de l’Ebre, va ser presa personalment per Tagüeña. La 13a Brigada de la 35a Divisió, paradoxalment una de les primeres unitats a travessar el riu al juliol, va ser l’encarregada de protegir el darrer perímetre defensiu. Lentament i aprofitant la foscor de la nit, van creuar el riu les últimes unitats de l’Exèrcit de l’Ebre. Un cop tots els soldats els soldats a la ribera dreta, el mateix Tagüeña va volar el pont e Flix. Eren les 4.45 de la matinada del 16 de novembre. Havien passat 115 dies des de l’inici de l’ofensiva." (pàgs. 89-90)
Llibre dividit en  nou capítols, cinc dedicats a la història i tres al paisatge i territori, publicat el 1999 i reeditat el 2000, obra conjunta de set autors un d’ells l’historiador i polític empresonat  Oriol Junqueras.
Indrets i camins de la Batalla de l'Ebre. Estanislau Torres
La batalla de l'Ebre va ser un fet determinant a la guerra civil espanyola, i fonamental per entendre la história contemporánia de Catalunya i d'Espanya. Estanislau Torres, especialista en temes de guerra civil, escriptor i excursionista- ens acompanya pels indrets que en van ser l'escenari, en una simbiosi apassionant d'história i paisatge.
La batalla de la memòria. Mario Pons. Documental
La batalla de la memòria és alhora la història dels nostres avis, soldats de la Guerra Civil Espanyola i la de les avies mares que foren refugiades, però també és la història de totes les generacions que han nascut més tard i que, fins fa ben poc, no han pogut parlar en llibertat ni d’aquest conflicte ni de les seves repercussions.
Aquesta no és només la història d’una batalla, aquesta és la història tant dels que estigueren al front de l’Ebre, com dels homes i dones que patiren la devastació de la guerra des de la reraguarda, però sobretot és la història dels silencies que vingueren després de la Guerra Civil. La repercussió de l’Alçament Franquista, la Batalla de l’Ebre, la Dictadura i una Transició mal resolta, han deixat ferides molt profundes, que en el cas de les Terres de l’Ebre, encara perduren tant en els records de vida dels seus protagonistes, com en l’empobriment i la immigració a la que es veuen abocats els seus habitants en l’actualitat.


                                       

Ebre del bressol a la batalla. 
Premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió a la IX edició.
L'any 1938 la Guerra Civil espanyola ja ha desgastat els dos exèrcits. El bàndol feixista disposa de l'ajuda incondicional de l'armament i els homes facilitats per Hitler i Mussolini mentre l'exèrcit republicà, en canvi, es veu ignorat per una Europa més preocupada per una possible Gran Guerra que pel destí d'Espanya. En aquest ambient, travessar l'Ebre sembla la millor tàctica republicana per cridar aquestes aliances internacionals indispensables i demostrar, alhora, la resistència contra els feixistes, que duen embranzida cap a la victòria. Poc abans de la travessa del riu, davant l'escassedat de soldats i l'alta mortaldat dels últims mesos, milers de joves d'entre 17 i 18 anys són cridats a files per l'exèrcit republicà. "Ebre, del bressol a la batalla" narra la història d'aquests joves obligats a abandonar la innocència entre el xiulet de les bales.

La batalla de l'Ebre. Itineraris en BTT
Aquesta guia us permetrà conèixer el territori protagonista d'un dels episodis més durs de la nostra història recent: la batalla de l'Ebre. A cavall de la BTT, podreu descobrir els búnquers i trinxeres que s'han recuperat, ascendir a les serres, baixar barrancs, rodar pels camps i recórrer les poblacions que van ser l'escenari d'aquest conflicte. Amb la història com a fil conductor, ens aproparem a l'extens escenari de la batalla. Si bé les rutes es concentren a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, aquest recull d'itineraris us portarà també a altres llocs no menys interessants situats al Baix Cinca, el Segrià o el Montsià.
Adjunto enllaços que poden ser del vostre interès