dimecres, 17 de juny del 2020

La nieve estaba sucia




La nieve estaba sucia. Georges Simenon, en traducció de Núria Petit.
Georges Simenon (Bèlgica, 1903 – Suïssa, 1989) és un dels novel·listes més prolífics del segle XX. Belga i escriptor en llengua francesa, va aconseguir en vida l’èxit de públic i de crítica, acompanyat de fama i de molts recursos econòmics, que li permeteren un estil de vida bohemi i d’acord amb el seu gust per l’ostentació. Simenon va abandonar els estudis als 15 anys, va provar diferents activitats i amb 16 anys va debutar en un diari com a reporter d’esports. A partir de llavors va viure per a l’escriptura: va publicar 190 novel·les amb el seu nom i moltes altres amb diversos pseudònims, a més de memòries i altres textos. Mestre en la descripció de personatges foscos d’aparença respectable però amb objectius menyspreables, les trames de les seves novel·les i dels seus relats estan marcades per la culpa, la soledat, les traïcions i la fatalitat. En paraules del mateix Simenon, tota la seva obra «és un intent per comprendre fraternalment l’home del carrer», un home complex i molt allunyat de la idea d’heroi literari. 

Les seves obres més conegudes són les protagonitzades per l’inspector Maigret de la policia judicial francesa; aquests relats han servit de base per a més de 50 pel·lícules i moltes sèries de televisió, però Simenon ha donat vida en les seves novel·les a més de 9000 personatges i ha estat traduït a 55 llengües. 

Avui parlem d’una obra que no pertany a la sèrie de l’inspector Maigret, ambientada en una ciutat europea durant l’ocupació nazi. La nieve estaba sucia no fa concessions i parla crua i directament de la degradació moral d’uns personatges que violen les normes més bàsiques i que, potser, tindran una opció de redempció. Amb un llenguatge políticament incorrecte, l’autor ens submergeix immediatament en un ambient dur i tens. En mig de l’ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial, els diferents veïns d’un carrer miraran de sobreviure de diverses maneres: alguns es venen els principis i d’altres exploren la forma d’experimentar coses vedades en temps de pau. 

Podeu agafar aquesta novel·la en préstec a l’eBiblio clicant en el següent enllaç: La nieve estaba sucia

Pietat Álvarez