Ja arriba l'estiu, hem travessat els solstici d'estiu i ja arriba la revetlla de Sant Joan. Us proposem una sèrie de lectures i també un parell de pel·lícules per poder viure amb més intensitat aquesta setmana de llum i alegria.
Fotografia extreta del Costumari de Joan Amades. Estiu. |
La tradició de Sant Joan
per als més petits de casa
Aprenem més sobre l'origen de Sant Joan
Llegendes de nit. Miquel Martín i Serra. Il·lustracions David Granato
Edicions Sidillà.
Llegendes de nit ens parla de les nits més màgiques de l’any a totes les comarques catalanes: Sant Joan, Tots Sants, Nadal i Cap d’Any. El renaixement de la natura o el moment en què s’adorm, el respecte i la devoció davant el misteri de la mort, o les forces del mal que prenen el comandament la Nit de Cap d’Any han fet néixer rituals secrets, encanteris, remeis, ordalies o sortilegis que han donat origen a moltes llegendes. També són les nits que han triat alguns éssers fabulosos com els follets, els nyitos, els menairons, les llufes, en Fumera, el Pelut, la Pesanta o l’Esgarrapadones, bruixes, bruixots i totes
les formes que adopta el dimoni per fer-se presents en la vida de les persones. El misteri i la por a la mort s’envolta d’ànimes i d’espectres que tornen a la vida per enllestir assumptes pendents o per pagar les malifetes. El profà i el sagrat, la imaginació, la naturalesa i l’esdevenir de la condició humana han aconseguit trenar llegendes esgarrifoses, fantàstiques, miraculoses i inquietants.
Per què celebrem? L'origen de 100 festes populars. Albert Vidal.
Albertí Editor.
Quin dels gairebé mil municipis catalans no té la seva festa major? Quina població renuncia a promoure els seus productes tradicionals? Qui és tan distret com per oblidar els seus orígens ancestrals?
D’això tracta aquest llibre, en què us oferim un recull de cent celebracions, n’explorem la procedència i n’expliquem el contingut. Potser aleshores gaudirem més de la truita amb suc, del xató o de la ratafia; vibrarem intensament amb els traginers, els gegants o els gossos d’atura, i ens emocionarem amb la Dansa de la Mort, la Morisca o les fogueres de Sant Joan. Visqueu on visqueu, sempre tindreu a prop una fira, una festa o una solemnitat per celebrar. No hi falteu!
Expliquem i mirem contes d'estiu
L'estiu de les cireres. Jana Carioli, il·lustracions de Sonia MariaLuce Possentini.
Editorial Tramuntana.
Res és més fort que una amistat que neix a l'estiu de les cireres. És aquell estiu únic, màgic i inoblidable.
Conte d'estiu. Jill Barklem.
Blackie Books.
Des de fa molts anys, famílies de ratolins han cavat els seus caus a les arrels i als troncs dels arbres de la Bardissa Secreta, una tanca densa de matolls que envolta el camp de l’altra banda del riu.
Els ratolins de la Bardissa Secreta sempre estan atrafegats. Quan fa bon temps, recol·lecten flors, fruites i fruits secs dels voltants i en preparen melmelades i conserves boníssimes que guarden al Magatzem de la Soca per als mesos d’hivern.
Tot i que els ratolins treballen de valent, també troben temps per divertir-se. Al llarg de l’any, celebren els dies assenyalats amb festes i banquets i ja pot ser l’aniversari d’un ratolinet, un casament llargament esperat o l’arribada de la primavera, que els ratolins trobaran la manera d’ajuntar-se i celebrar-ho.
Dues novel·les d'estiu
Les quatre estacions de l'estiu. Grégoire Delacourt.
Edicions 62.
Estiu de 1999. Alguns diuen que aquest és l’últim abans de la fi del món. A la platja, els nens criden a les dunes del voltant, però, les històries d’amor floreixen, els amants s’estimen i es fereixen… Quatre parelles a les quatre estacions de la vida es troben per vacances. Tenen 15, 35, 55 i 75 anys i, tot i que no saben la influència que tenen les unes en les altres, representen totes les nostres històries d’amor. Hi ha una parella adolescent, hi ha un primer amor i un primer desamor, hi ha un matrimoni que vol congelar el seu amor en el temps i hi ha una parella ja gran que volen morir junts.
L'estiu que comença. Sílvia Soler i Guasch.
Editorial Planeta.
L'estiu que comença recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares, que han imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretin aquest lligam o fins i tot que puguin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l'Andreu volen sentir-se lliures d'un destí que s'entesta a unir-los.
La màgia de la lectura i l'estiu
per als joves
Màgia d'una nit d'estiu. Maite Carranza.
Editorial Edebé.
En un regne màgic, on el rei i la reina estan sempre barallats, una família de fades tria una humana per a la cavalcada anual que es fa amb motiu de la collita. Sorgeix un imprevist: l’Àngela, la noia escollida, un model de virtuts a ulls de tothom, es posa malalta i no es pot desplaçar a Irlanda, a fer el curs d’anglès de l’estiu i on ha de tenir lloc la cavalcada. Per aprofitar la inversió, els pares decideixen enviar-hi la seva germana, la Marina, que ha de suplantar la personalitat de l’Àngela perquè l’organització dels cursos no retorna els diners. La Marina no és l’Àngela, ni de bon tros. És tot un altre món i encara les coses a la seva manera. Novel·la excel·lentment travada, amb un ritme dinàmic, uns diàlegs vius i realistes, i amb un ventall de personatges ben divers, engresca el lector des del principi i manté la intriga fins al final. La ironia i el bon humor que desprèn fan que les situacions una mica surrealistes que s’hi plantegen de tant en tant i les reaccions de vegades poc creïbles d’alguns personatges, se superin sense inconvenients. Una novel·la per passar una molt bona estona.
Ressenya de Beatriu Cajal dins la revista El Faristol.
Gaudim del cinema i l'estiu
Estiu 1993. Direcció de Carla Simón.
Frida és una nena de sis anys que, després de la mort de la seva mare ha d'anar a viure amb els seus tiets. Encara quela teva tia, oncle i cosina petita, Anna, la reben amb els braços oberts, la Frida no acaba d'adaptar-se a la nova vida. Lluny del seu entorn, vivint en una casa enmig del camp, la Frida ha d'entendre el que significa ser una nena en un món d'adults.
Per veure el tràiler cliqueu aquí.
Barcelona nit d'estiu. Direcció de Dani de la Orden.
Sis històries d'amor i una única ciutat. La nit del 18 d'agost de 2013 el cometa Rose va travessar el cel de la ciutat de Barcelona, oferint un espectacle únic que no tornarà a repetir-se fins d'aquí uns segles. Xiuxiuejant o a ple pulmó,començant a florir o fent les últimes alanades, aquesta mateixa ni hi va haver 567 històries d'amor, la película n'explica 6.
Ressenya de Film Affiniti.
Mireu el tràiler de la pel·lícula clicant aquí.
Manual fàcil per fer ratafia i altres licors casolans. Meritxell Palmada.
Edicions Sidillà.
Ja que hi som celebrem-ho bé!
Manual fàcil per fer ratafia i altres licors casolans. Meritxell Palmada.
Edicions Sidillà.
La ratafia és un dels licors que s’ha fet a moltes cases de Catalunya des de temps antic. Però no és l’únic licor casolà perquè també es fan licors com la granadina, el vi de nous, l’aiguanaf, el licor de codony o el de menta. També els trobareu en aquest Manual. Hi ha moltes maneres diferents de fer tots aquests licors. El resultat canvia segons les receptes que es segueixen, segons els costums de cada zona i també segons qui els fa. Són, per tant, receptes vives i no mortes, variades i no úniques. És per això que el gust, el color i la dolçor de cada ratafia depenen del que s’hi posi o de la quantitat que s’hi posi, però també de qui els faci.
Si ja feu, doncs, ratafia, aquest Manual us pot ajudar a descobrir plantes que encara no utilitzeu i us pot ajudar a conèixer noves maneres de fer-ne o de millorar-ho. Hi trobareu la vella saviesa d’aquells que han ensenyat a fer ratafia o qualsevol d’aquests altres licors molt abans que vosaltres. I també hi trobareu una bona excusa per voltar pel nostre país i poder conèixer gent que comparteix la vostra afició i la vostra satisfacció de contribuir a què continuï.
Ratafia. Del laboratori a la cuina. Ester Boix, Mica Gassiot i Carme Pedrola.
Editorial Base.
Combina la tradició dels nostres avis amb les aportacions de la ciència moderna. Neix d’un treball en equip en què es fusionen la botànica, la química i la gastronomia. El llibre es presenta en format de quadern de camp i recopila una llista de 148 plantes, amb nombroses fotografies de detall. Per a cada planta s’inclou una fitxa amb el nom científic i popular en quatre idiomes, el període de floració, el principi actiu més representatiu, curiositats i aplicacions, a més a més d’una recepta ràpida i senzilla de preparar.
Partint de la botànica popular, les autores volen revaloritzar les anomenades «males herbes» de la flora mediterrània. Sovint ignorades, desperten un interès creixent per part de la indústria farmacèutica. La majoria són fàcils de trobar i de reconèixer, i fins i tot de cultivar al nostre jardí. Aprendre a identificar-les ens permetrà gaudir del millor licor que ens ofereix la natura.
Aquesta obra ens ajudarà a valorar el patrimoni paisatgístic i cultural que hem heretat dels nostres avantpassats; perquè el coneixement de les propietats terapèutiques i culinàries de les plantes també és cultura. La natura és al nostre abast, no sols per al nostre benestar, sinó com un marc incomparable en què els éssers humans som una peça més. Aprenguem a conèixer-la i respectar-la.
Coques. Fetes a casa i amb el gust de sempre. Xavier Barriga.
Editorial Grijalbo.
Editorial Grijalbo.
Qui no es deixaria sorprendre per una flonja i cruixent coca acabada de sortir del forn?Més de 50 receptes de Xavier Barriga explicades i il·lustrades pas a pas, amb tot el que has de saber per preparar coques casolanes, sanes i de qualitat.La coca és probablement un dels plats tradicionals més universals de Catalunya, que no falta mai a casa ni a les pastisseries de sempre, i que es troba dins la tradició culinària del Mediterrani. Barrejant tradició i innovació, el mestre pastisser Xavier Barriga ens sorprèn amb més de cinquanta receptes de coques.Dolces, salades, cruixents, esponjoses, integrals, especials i sorprenents: des de la clàssica coca de Forner fins a la coca integral de ruca i tomàquets cherry. En aquest llibre trobaràs una gran varietat de coques classificades segons la seva textura: des de coques esponjoses, fullades, molt tendres i molt cruixents fins a coques de cullera i idees salades. També hi trobaràs un apartat amb coques típiques i tradicionals, aquelles que han conquerit des de sempre tots els paladars.Seguint l'estil de Xavier Barriga el llibre presenta també alguns capítols especials: idees per sorprendre els de casa, coques per a intolerants al gluten, la lactosa o els ous, a més a més d'un capítol dedicat a coques integrals i baixes en calories.
Cossetània Edicions.
Heus aquí el llibre més complet amb tota mena de coques, pastissos, galetes, pastes, cremes, bunyols, gelats, postres, confitures i refrescos. Aplega, al llarg de més de tres-centes receptes, tota la saviesa de les nostres mares i àvies, els secrets dels pastissers i allò que ens poden oferir de millor les postres casolanes, tant de Catalunya com d’altres països.
Cristina Rufí i Juanals
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada