dimecres, 29 de juliol del 2020

Irmina


Irmina és una novel·la gràfica excepcional. El títol fa referència a la protagonista, àvia de l'autora, la Barbara Yelin (1977). L'obra ha estat elaborada a partir de cartes i diaris que la dibuixant de còmics ha recuperat de la família. El tema que planteja el còmic és com tants alemanys "normals" van deixar que passés el genocidi jueu i ho fa a través de l'evolució d'Irmina. 

La novel·la té tres parts. A la primera part Irminia, germana petita de família numerosa alemanya i que no ha pogut estudiar, va a Londres a una escola per exercir de secretària internacional. Allà hi coneix un jove afroamericà, en Howard, estudiant d'Oxford i que se n'enamora poc a poc, però sense passar de ser un amor platònic. Un seguit de despropòsits i malgrat la seva lluita per tirar endavant finalment provoquen el retorn a Alemanya. 


Aquí comença la segona part. A les portes de la Segona Guerra Mundial i amb el nazisme com a escenari de tot el que passa a Alemanya, la Irmina poc a poc va adquirint la doctrina que s'imposa al voltant, fins al punt de girar al cap davant les barbàries que es cometen. És curiós veure l'evolució del personatge i segurament explica el comportament de tota una societat davant del genocidi jueu.  

A la tercera part trobem una Irmina ja gran que amb el pas del temps veu el pes que han tingut les seves decisions errònies o el balanç que li ha deixat un grapat de somnis trencats sense complir.



Combinant llapis i aquarel·la, l'autora ens ofereix una narrativa molt fluïda i una paleta de colors que apel·la a la tristesa, al drama i la malenconia. També es reflecteix molt bé l'evolució física de l'Irmina, molt d'acord amb l'evolució emocional de la mateixa protagonista. Barbara Yelin té l'habilitat de no imposar una visió ni positiva ni negativa del personatge i dóna a  les lectores i lectors l'oportunitat de treure les pròpies conclusions. 

És interessant destacar l'epíleg de l'edició d'Astiberri, disponible a la biblioteca, on contextualitza i enriqueix l'obra. El text és del Dr. Alexander Korb.



Barbara Yelin (Múnich, Alemanya, 1977) va estudiar il·lustració a l'Escola de Ciències Aplicades d'Hamburg. Es va donar a conèixer com autora de còmic primer a França amb Le Visiteur (2004) y Le Retard (2006). El seu primer còmic publicat a Alemanya va ser Gift, amb guió de Peer Meter, editat a Espanya com Veneno (2011). El 2016 va escriure una biografia sobre l'actriu israeliana Hanna Maron i el 2017 va publicar el seu treball més recent Der Sommer ihres Lebens, juntament amb l'escriptor Thomas von Steinaecker. Barbara Yelin va rebre el premi francès de creació femenina Artemisia per Irmina (Astiberri, 2019) el 2015, el mateix any el Premi d'Art Bàvar de Literatura i el Premi Max i Mortiz com a millor artista de còmic alemany el 2016. Irmina també va ser nominada al prestigiosos premis Eisner de la indústria d'Estats Units del còmic, així com als premis Ignatz. Barba Yelin viu i treballa a Múnich i imparteix tallers per tot el món.



Profunda, incòmode i intimista, a més de reflexiva, aquesta novel·la gràfica d'alta qualitat, ens planteja un tema i una visió que no se sol veure a la literatura gràfica i val la pena valorar-la i llegir-la. 

Cristina Rufí i Juanals