divendres, 20 de gener del 2023

Club de lectura Llegim?: El degollador de Vallvidrera

Dimarts vinent, 24 de gener, a les 19:00h, tindrem ocasió de comentar la novel·la de la Teresa Juvé  El degollador de Vallvidrera, que us hem proposat al nostre club de lectura "Llegim?"

Comptarem amb la conducció de l'editor de Meteora Jordi Fernando. El club de lectura anirà acompanyat de l'exposició "La llibertat conscient".

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921)

De pare català i mare madrilenya, va estudiar a l’Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on viuria la Guerra Civil.

Acabat el conflicte va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i Carolà i s’establí a París, on es llicencià en filologia i literatura comparada i fou professora de filosofia i lletres.

El 1963 va quedar finalista del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad, que es publicaria a l’Argentina. El 1969 crea una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses i el 1970 Juvé i Pallach tornen definitivament a Catalunya. A més de mantenir una col·laboració plena en la lluita política, tots dos són també professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pallach de pedagogia i Teresa Juvé de literatura occitana.

A la mort del seu marit, Teresa Juvé s’estableix a Esclanyà. Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc i històric, amb el portantveus del rei Jaume Plagumà com a protagonista que resol un seguit de crims enigmàtics. A Meteora ha publicat La trampaL’arbre trencatEl degollador de VallvidreraLa ruta de la mort i Morts al peu del Reial Alcàsser de la sèrie detectivesca del portantveus Jaume Plagumà, i Tu ets jo, la seva esplèndida autobiografia.

Teresa Juvé va rebre l’any 2010 la Creu de Sant Jordi i és l’actual Presidenta d’Honor de la Fundació Josep Pallach. La Generalitat de Catalunya ha commemorat oficialment durant el 2021 els 100 anys del naixement de Teresa Juvé, que continua escrivint. 



El degollador de Vallvidrera (Meteora, 2021)

El nou virrei de Catalunya, nomenat per Felip II, rep la notícia que el degollador de Vallvidrera ha tornat a actuar i cada cop ho fa més a prop del recinte emmurallat de Barcelona. Jaume Plagumà, el portantveus del rei, sempre assistit pel jutge Joanola, serà cridat a resoldre els crims del degollador, un assassí que sembla ser a tot arreu i en tots els estrats socials.

D’altra banda, tot un seguit de familiars de Jaume Plagumà veuran com la seva vida corre perill a causa d’una herència molt cobejada, la de la família Vallserena, que tant pot caure en mans de nobles sense escrúpols com passar a engruixir el patrimoni d’institucions religioses molt cobdicioses.

Tot plegat encara es complicarà més amb l’arribada d’un objecte molt peculiar i refinat: un ull de vidre fabricat a Murano i destinat a una dama, Lluïsa Maria Vallserena, amb un passat tempestuós que molts voldrien esborrar al preu que sigui.