dimecres, 18 de novembre del 2020

NOVETAT. Enaigats. Relats de gent i d’aigua. L’aigua perduda del Baix Empordà i del Congost de Celrà al Baix Ter i l’Escala.

La primera vegada que vam sentir a parlar d'aquest llibre va ser en boca d'en Salvador Vega. En Salvador,  sempre alegre, cada dimecres ens porta els llibres i pelis d'altres biblioteques. Fa cosa d'un parell de mesos, va venir amb un somriure d'orella a orella, els llibres de préstec interbibliotecari i... una recomanació de compra per la biblioteca! 


En Salvador va presentar el llibre Enaigats a la fira d'Indilletres de la Bisbal (podeu veure'n la gravació clicant aquí) i ens va parlar molt bé del llibre. Seguint els seus consells aquest mes el presentem com a novetat i fins i tot us en fem una recomanació pel seu interès com a mostra del nostre patrimoni natural i també com a història i cultura del nostre territori. 

En una edició molt acurada, com ja ens té acostumats Sidillà, Xavier Cortadelles ens parla de la història de l'aigua a casa nostra, una història encara inèdita. De l'aigua, a l’Empordà històric, encara són molts els que en diuen “aiga”. 

Estancada en gorgues, llones, estanyols o aiguamoixos i en tants altres noms de les aigües mortes; viva, en els reixorts, en el Ter, el Daró i tants altres rius, torrents, comalades, recs i rieres que baixen de les Gavarres o de tantes altres muntanyes costaneres o del rerepaís, sovint aquesta aigua trenca motes, cursos i lleres, inunda camps i terres planes, i deixa el país “enaigat”. 

Enaigats va de tot això. De la gent i de l'aigua, els dos grans protagonistes de tot el que ha passat i de tot el que se n'explica, llegendari o no. Recull, d’una tirada, el caràcter, la relació amb la terra, la memòria, les fantasies, la pell i la toponímia del país. Enaigats és també el fang de la història.

Si us interessa aquest tema, de la mateixa editorial i disponibles a la biblioteca podeu trobar aquests:




Xavier Cortadelles
(La Bisbal d’Empordà, 1956) 

Ha publicat els reculls de relats Primer senyal (Premi Recull, 1989) i Lleis binàries (Premi Marià Vayreda, 1997), el recull de llegendes El poble dels Centfocs i la novel·la La terra blanca. És articulista del Punt Avui i crític literari del mateix diari. Ha dirigit la revista Gavarres i la Revista de Girona. El 2010 va fundar Edicions Sidillà amb la Judit Pujadó. Ha col·laborat en alguns dels llibres que han editat com Els pobles perduts, Els pobles oblidats, Els jocs retrobats i Els pobles perduts del Pirineu català i aranès. Ha publicat Enaigats l'agost del 2020.