dijous, 5 de novembre del 2020

DOWNTON ABBEY, (Regne Unit) la sèrie (2010-2015) i la pel·lícula (2019)

Aquesta exitosa sèrie britànica ens presenta una crònica de les vides de l'aristocràtica família Crawley i el seus criats durant les primeres dècades del segle XX. Creada per Julian Fellowes, consta de sis temporades i un total de 52 episodis. Se suma a la llarga tradició d'obres britàniques d'època i recorda la mítica Arriba y abajo; ens presenta històries d'amor, honor i intrigues en les dues escales socials, amb un minuciós anàlisi de la situació socio política de començaments del segle passat. Totes les intervencions dels personatges aporten riquesa al contingut de la sèrie; els guionistes de la sèrie han aconseguit crear un microunivers que ha fet les delícies dels molts seguidors de Downton Abbey.



Downton Abbey, la sèrie (Julian Fellowes, 2010-2015)

La seva estrena va representar una alenada d'aire fresc per a les sèries d'època al Regne Unit. No està basada en cap llibre, té un repartiment coral representat majoritàriament per actors semidesconeguts (amb notables excepcions) i un ritme endimoniat, amb elipsis considerables en alguns episodis. La sèrie té un nivell de producció altíssim i el repartiment funciona com un mecanisme de rellotgeria. 

Downton Abbey arrenca el 1914, amb la mort en l'enfonsament del Titanic, de l'hereu del títol i les terres de Lord Grantham, inclòs el petit castell anomenat Downton Abbey. El difunt hereu era un cosí de la família perquè Robert i Cora Crawley només tenen tres filles i l'herència obeeix unes regles diferents de les habituals. Comença el joc per garantir que títol i propietats queden en la família. Les tres germanes Crawley definiran a partir d'aquest moment les seves relacions. Són els anys de començaments del regnat del rei Jordi V al Regne Unit. 



Downton Abbey, la sèrie (Julian Fellowes, 2010-2015)

Entre els nombrosos premis que ha rebut, podem destacar el  Premi Screen Actors Guild al Millor Repartiment en una Sèrie Dramàtica (2013, 2015 i 2016) i el Premi Globus d'Or a la Millor Minisèrie o Telefilm (2012). 

Downton Abbey, la sèrie (Julian Fellowes, 2010-2015)

Per als fans de la sèrie amb ganes de retrobar-se amb els protagonistes i els mateixos actors, al setembre del 2019 es va estrenar a les sales cinematogràfiques Downton Abbey, la pel·lícula, que mostra el futur de la família Crawley en una sequela que reuneix novament els carismàtics criats i els sofisticats nobles d'aquesta mansió anglesa durant una visita del Rei i la Reina d'Anglaterra.


Downton Abbey, la pel·lícula (Michael Engler, 2019)