dilluns, 13 de juliol del 2020

Dones i llibertat

Avui, al segle XXI, moltes dones segueixen sotmeses a les ordres de l'home, ja sigui del seu pare o del marit i també segueixen sotmeses a les normes socials i a la legislació, això fa que les dones no gaudeixin de tots els drets que els corresponen. La situació de les dones en cultures diferents a l'occidental,  la dona és privada de llibertats civils i polítiques elementals.
Al llarg de la història, moltes dones ho han tingut difícil per escriure, escriptores a les quals s'ha menyspreat, que han hagut de publicar sota pseudònim masculí o que han trigat segles a obtenir un reconeixement. A continuació us proposem una recopilació de novel·les amb arguments contundents que defensen per sobre de tot la llibertat.


LA TRENA 
LAETITIA COLOMBANI
Laetitia Colombani—guionista, directora i actriu de reconegut prestigi—aborda les històries de tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. A l’Índia, Itàlia i Canadà tres dones lluiten per superar un moment advers de la seva vida. Elles no ho saben, però el destí les ha unit gairebé de manera màgica. Com els delicats cabells d’una trena, les seves històries es van unint de mica en mica, malgrat la distància geogràfica que les separa.

TU NO ETS UNA MARE COM LES ALTRES 
 ANGELIKA SCHROBSDORFF
Angelika Schrobsdorff reconstrueix la vida real i inconformista de la seva mare, l’Else, una dona nascuda en una família de la burgesia jueva de Berlín que viurà de ple els «bojos anys vint» i que tindrà tres fills de tres pares diferents, fidel a les dues promeses que es va fer de jove: viure la vida amb la màxima intensitat i tenir un fill amb cada home que estimés.

Amb passió però sense compassió, amb empatia i admiració, però alhora amb una mirada crítica, Angelika Schrobsdorff ho explica amb dues veus diferents: la de la dona adulta, que coneix fins al fons l’ànima humana i, per tant, no jutja, i la de la nena i l’adolescent que reviuen els records d’aquella mare tan poderosa. Tu no ets una mare com les altres és una potent història real d’una mare fascinant i forta però al mateix temps plena de debilitats i contradiccions.


MANUAL PER A DONES DE FER FEINES 
 LUCÍA BERLÍN
Manual per a dones de fer feines és una tria dels millors contes de Lucia Berlin, una autora poc reconeguda en vida que ara està rebent, per fi, l’atenció que es mereix. Els relats, gairebé sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes i aventures de l’autora, que va afrontar sempre la seva vida convulsa i complicada amb alegria i bon humor. Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, tots destil·len una comprensió profunda del caràcter femení i en copsen magistralment les febleses, fortaleses i particularitats sense impostures ni solemnitat. 

PERSÈPOLIS
MARJANE SATRAPI
Persèpolis és l’autobiografia de Marjane Satrapi, una dona iraniana nascuda a Teheran l’any 1969, en el si d’una família progressista. Però, a més a més del retrat de la vida de l’autora, aquest llibre també és el reflex de la revolució iraniana de l’any 1979 que va donar peu a un govern islàmic, i de com ho van viure les famílies del país.

UNA EDUCACIÓ 
TARA WESTOVER
Les memòries inoblidables d'una jove educada a casa que decideix deixar la seva família mormona per traure's un doctorat a la Universitat de Cambridge. Tara Westover tenia disset anys quan va trepitjar una aula per primer cop. Nascuda en una família nord-americana de mormons fonamentalistes que vivia preparant-se per a la fi del món, no disposava de certificat de naixement, ni d'historial sanitari, ni havia anat mai a l'esco|la. No existia. En canvi, amb els seus sis germans va aprendre a domar cavalls i a furgar a les deixalleries per trobar metalls per vendre. Però a poc a poc comença a adonar-se que aquella família tancada i extremista no ha de ser la seva única educació. Des de les muntanyes solitàries d'Idaho, aquestes memòries segueixen el difícil camí del seu aprenentatge, que l'acabarà portant a les millors universitats del món, encara que el dolor i la misèria de la seva vida familiar no deixin d'acompanyar-la allà on va.

EL QUADERN DAURAT
DORIS LESSING
Anna Wulf és una jove novel·lista divorciada i mare d'una nena. Desil·lusionada pel fracàs d'unes relacions sentimentals i turmentada per la seva incapacitat per tornar a escriure, té la sensació que la seva vida està a punt d'esfondrar-se. La crisi personal que travessa és tan forta que té por de tornar-se boja i, per combatre aquest perill, escriu les seves experiències en quatre quaderns de colors diferents. Hi ha, però, un cinquè quadern -el quadern daurat-, que és la clau per a la recuperació i el renaixement d'Anna Wulf. El quadern daurat és una obra valenta i clarivident on conflueixen temes tan diversos com el sexe, la follia, la política i la maternitat; és també un retrat agut del clima moral i intel·lectual dels anys cinquanta, en una societat a punt de viure l'esclat de les reivindicacions feministes.

YO SÉ POR QUÉ CANTA EL PÁJARO ENJAULADO
MAYA ANGELOU
És el primer volum de la seva autobiografia, Maya Angelou ens parla de la seva infància i dels tràngols pels quals va haver de passar fins a esdevenir una dona independent. Criada en un petit poble d'Arkansas amb la seva àvia, Angelou va aprendre molt d'aquesta dona excepcional i d'una comunitat negra extraordinàriament cohesionada. Unes lliçons de vida que l'ajudaran a suportar les dificultats  dels pròxims anys, a San Luis ia Califòrnia. Angelou té un do extraordinari per explicar. El seu llibre, que és alhora alegre i trist, misteriós i memorable, de les pors infantils, de l'amor i de l'odi i de com les paraules poden fer del món un lloc millor.

ORGULL I PREJUDICI
JANE AUSTEN
La vida de la família Bennet pateix un daltabaix amb l’arribada dels acabalats Charles Bingley i Fitz­william Darcy. La senyora Bennet els troba uns pretendents perfectes per a les seues filles grans, però la situació es complica quan entren en joc els sentiments i interessos de tots els implicats. Ambientada a l’Anglaterra del segle XVIII, Orgull i prejudici és una obra plena d’ironia i humor amb una bona dosi de crítica a la rígida societat de l’època i continua seduint lectors generació rere generació.

Trobareu tots els llibres a la biblioteca
Podeu consultar disponibibilitat a
Marta Vilella Riera