divendres, 26 de juny del 2020

28 de juny Dia internacional LGTBIQ+

En el Dia Internacional de l’Orgull  Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+) es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguts com la revolta Stonewall, on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra el seu arrest. Va ser arrel d’una batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn, enmig d’una atmosfera de repressió social i de vulneració de drets.

A continuació hi trobareu una petita selecció de llibres per a adults i infants que  aporta la visió de diferents autores i autors algunes amb dosis d’humor, d'altres amb enginy i la ironia necessària per viure i sobreviure. 



CÒMICS


El azul es un color cálido és un crit sobre l'acceptació d'un mateix i contra les pressions del voltant. És la història d’un primer amor, però també és una dissecció sobre les angúnies adolescents, dubtes, pors i inseguretats. 

En un rayo de sol, una història de viatges espacials, però sobretot la història d'una noia que es va atrevir a sortir de l'armari amb una noia que de sobte desapareix de la seva vida. És la exploració de l'absència de la persona estimada, de la solitud i l'aïllament que experimenta la protagonista.


Lo que más me gusta son los monstruos, l'autora del còmic va superar la paràlisi dibuixant una calidoscòpica i una sorprenent novel·la gràfica sobre una nena llop detectiu i lesbiana que aborda temes com el bullying, el racisme o l'holocaust.


CONTES PER A INFANTS I FAMÍLIES


Ara em dic Joana. En Martí i en Joan, un osset de peluix, passen molta estona junts. Els agrada anar amb bicicleta, plantar verdures al jardí, menjar sandvitxos enfilats en un arbre o quedar-se a casa quan plou. Un dia, però, l’os ja no vol jugar, perquè l’amoïna una cosa important: «Dins meu, sempre he sabut que soc una osseta i no un osset. M’agradaria dir-me Joana i no Joan.» El seu amic li fa costat.


Pink! El pingüí que es va tornar rosa. És una història entranyable d'un petit pingüí, en Patrick, que un bon dia es lleva i s'adona que, durant la nit, s'ha tornat rosa, rosa de cap a peus! Un nen rosa! Què pensaran els seus amics? Amb aquest llibre infantil no només trencarem l'estereotip de "els nens blau i les nenes rosa", sinó que ensenyarem als més petits que és important acceptar-nos tal com som i que ser diferent no és pas tan dolent.



L'Aitor té dues mares. Aitor és víctima d'assetjament escolar perquè té dues mares. Aquest conte explica la seva situació i vivències, i com enfrontar-se a les mateixes.

LLIBRES PER A ADULTS

Para acabar con Eddy Bellegueule. Novel·la autobiogràfica. Un relat cru i transparent on la violència actua de manera contundent a causa de la interseccionalitat de categories socials com la orientació sexual i la classe social

Este libro es Gay. Una obra divertida i honesta, inclusiva i inspiradora, divertida però, alhora, seriosa, adreçada a joves i persones de qualsevol edat que vulguin saber què és això de la identitat sexual i com explorar la pròpia al marge d’estereotips.
Tots els noms del desig. Amb una narrativa intel·ligent i amb sentit de l’humor, l'autora explica la vida d’unes dones que malgrat veure la vida de manera diferent totes tenen en comú, viure-la.

NARRATIVA JUVENIL
El triangle rosaNovel·la juvenil que tracta el tema de l'homosexualitat en l'adolescència. El protagonista, en Dani, explica en primera persona les dificultats que passa en el moment d'assumir la seva condició d’homosexual.
L'art de ser normal. En el seu primer dia de curs, en Leo només té un objectiu: passar desapercebut i que ningú no s’assabenti del seu passat. Però les coses es compliquen: la noia més guapa de la classe se n’enamora i, a més a més, comença a fer-se amic d’en David, el raret de la classe. Els secrets, però, són difícils de guardar. 

Alguns enllaços a diferents bibliografies.


Algunes entitats i adreces d'interès LGTBI