dilluns, 23 de novembre del 2020

La Setmana de la Ciència

Ha començat la 25à edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya 2020 (SC’20), que aquest any està dedicada a la COVID-19, la seva evolució global i l'estat de recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2.

També es tractaran altres qüestions com l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO, i el centenari del naixement de diferents personalitats històriques de l’àmbit de la recerca.

Durant aquesta edició, es portaran a terme centenars d'activitats de divulgació científica arreu del territori. Atesa la situació actual, el programa d'activitats s'ha adaptat a la situació sanitària, de manera que la major part de les jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs i tallers científics previstos es fan en suport virtual.


https://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/La-Setmana-de-la-Ciencia-2020-es-dedica-a-la-recerca-sobre-la-COVID-19

A continuació us recomanem uns llibres que podeu trobar a la biblioteca.


Per què donem per fet moltes de les accions increïbles que realitza el nostre cervell? NEUROCIÈNCIA per a nens presenta 52 activitats, experiments i models per fer en família i ajudar-nos a entendre com el cervell aconsegueix fer tot el que fa. La neurociència, una disciplina científica en expansió, ens ofereix l’oportunitat d’aprendre sobre nosaltres mateixos i els altres i sobre com podem comunicar-nos millor, motivar-nos i inspirar-nos. Muntar amb bicicleta, aprendre un nou idioma, agafar una pilota, llegir un llibre...; aquestes activitats i tot el que veiem, sentim, toquem i fem són possibles gràcies a una substància tova i rosada anomenada cervell que està a l’interior del cap.  En definitiva, ens ensenya, simplement, com podem treballar junts.


Aquest és un diccionari de ciència alternatiu, insòlit i divertit. Els nens i nenes que n'han fet les definicions (entre 6 i 8 anys) hi ha posat molta imaginació, i també genialitat i ingenuïtat. Gràcies a ells, els mots tenen uns altres significats, sempre complementaris i moltes vegades més engrescadores que no pas els que surten als diccionaris habituals. Tot buscant paraules en aquest imaginari, us fareu un bon tip de riure!


Anar en bici, tocar la guitarra, cuinar un pastís... per tot arreu al teu voltant hi ha ciéncia. Des de la cuina fins al parc, podrás descobrir els secrets de la ciéncia per tu mateix amb aquest llibre ple de pestanyes, solapes i al·lucinants desplegables.


L'artista Iris Gottlieb explora el món de la ciència i fa un recorregut rigorós a través dels grans misteris de l'univers. Amb metàfores visuals intel·ligents i explicacions concises i objectives, s'aproxima a temes com és el funcionament del cor humà, l'evolució de les espècies i el principi d'incertesa. Ciència Il·lustrada ofereix la justa d'informació per despertar les ments curioses dels més petits.